Categorieën

Service

Inwoners en bedrijven uit Vlaardingen geraakt door hack leverancier RBG

Inwoners en bedrijven uit Vlaardingen geraakt door hack leverancier RBG
Nieuws

Inwoners en bedrijven uit Vlaardingen geraakt door hack leverancier RBG

  • Redactie
  • 05-06-2024
  • Nieuws
Inwoners en bedrijven uit Vlaardingen geraakt door hack leverancier RBG

VLAARDINGEN - Een leverancier (Addcomm) van de Regionale Belasting Groep (RBG) is aangevallen met ransomware. De RBG regelt onder andere in Vlaardingen het innen van de gemeentelijke- en waterschapsbelasting. Addcomm verstuurt de aanslagen die inwoners per post of digitaal ontvangen. Op dit moment is duidelijk dat ook gegevens van een aantal inwoners en bedrijven zijn ontsloten.

De hack is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (APG) en de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). Addcomm heeft inmiddels maatregelen getroffen om veilig hun werk weer te kunnen uitvoeren.

In de meeste gevallen gaat het om naam, adres en woonplaats. Helaas is bij een beperkt aantal personen nog een persoonsgegeven buitgemaakt. Denk aan BSN of rekeningnummer. De getroffen personen en bedrijven krijgen deze week een brief. In deze brief staat om welke gegevens het precies gaat. De RBG adviseert de getroffen personen en bedrijven daarnaast te letten op nepberichten en phishingmails.

De RBG verstuurt vanaf deze week weer post. Dit vindt plaats via een nieuwe beveiligde verbinding. Als u twijfelt of het bericht van de RBG is, is het advies om te bellen.

Let op nepberichten en phishingmails

De criminelen hebben bij deze hack geen e-mailadressen en telefoonnummers gestolen. Toch is het belangrijk om altijd op de volgende zaken te letten.

  • Open geen e-mails van onbekende afzenders
  • Klik niet op links in e-mails van onbekende afzenders
  • Open nooit bijlagen in e-mails van onbekenden
  • Deel geen persoonlijke informatie met onbekenden via e-mail, sms of telefoon
  • Let op of het bericht echt van die afzender is. Doe dit ook bij post die u via de brievenbus ontvangt. En check of het rekeningnummer van het bedrijf klopt.
  • Let extra op berichten die van uw bank lijken te komen. Twijfelt u? Vraag dan bij uw bank of het bericht echt is.
  • Let ook op telefonische babbeltrucs, bijvoorbeeld door een ‘medewerker van uw bank’. Als een crimineel informatie van u heeft, kunt u sneller geloven dat het echt is.

Wat betekent dit voor u?

De systemen van de gemeente Vlaardingen en de RBG zijn zelf niet getroffen door de ransomware aanval. U kunt dus veilig uw belastingzaken regelen via de beveiligde omgeving bij de RBG. Zij hebben contact met de leverancier. Zodra bekend is om welke gegevens het gaat, laten zij dat op de website weten. Het onderzoek kan wel nog een tijd duren.

Meer informatie

Via de website van de RBG kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Voor vragen hierover kunt u de RBG bellen. Dat kan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur: 088 - 291 10 00.