Categorieën

Service

Jongeren uitdagen voor Bèta en techniek

Jongeren uitdagen voor Bèta en techniek
Onderwijs

Jongeren uitdagen voor Bèta en techniek

  • Redactie
  • 12-09-2015
  • Onderwijs
Jongeren uitdagen voor Bèta en techniek

VLAARDINGEN - In de toekomst dreigt er een tekort te ontstaan aan goed opgeleid technisch personeel, vooral in de regio Rijnmond. Vanuit economisch en maatschappelijk oogpunt is het van belang om jongeren, ook meisjes, te inspireren voor bètatechniek. Daarom is gestart om leerlingen op vmbo-niveau te interesseren voor een baan in de techniek.

De Mavo Vos is deze uitdaging aangegaan en is uit de vele aanmeldingen gekozen als één van de vier nieuwe Bèta Challenge Scholen in Nederland. Op woensdag 9 september is de samenwerkingsovereenkomst getekend door de directeur van De Mavo Vos, Naomi Veldhoven. Aanwezig waren Hanna van Os, adjunct directeur van Melanchton Mathenesse en Erik van Zevenbergen, rector van het Libanonlyceum.
In de regio Rijnmond ligt een enorm potentieel aan interessante banen in de techniek en onder andere door vergrijzing zal er straks een tekort aan werknemers in deze sector ontstaan. Juist daarom gaat De Mavo Vos binnen het Bèta Challenge Programma samenwerken met het Libanon Lyceum, Melanchton Mathenesse, de ROC’s en bedrijven van de Technetkring.

Binnen het Bèta Challenge programma maken de leerlingen kennis met alle aspecten van technologie en innovatie. In samenwerking met het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), bedrijven en/of maatschappelijke instellingen wordt het programma ontwikkeld en uitgevoerd. Praktijkopdrachten geven extra inhoud aan het programma. De leerlingen bezoeken verschillende werkplekken bij diverse bedrijven, overheidsinstanties en instellingen. Ook worden er gastlessen op school gegeven en zijn vertegenwoordigers van bedrijven en mbo aanwezig bij de presentatie die leerlingen geven aan het eind van het project.

De Mavo Vos heeft de focus op technologie en loopbaanoriëntatie reeds lange tijd hoog in het vaandel staan. Er worden Talentweken georganiseerd waarin deze activiteiten plaatsvinden. Doel hiervan is om de leerling zo breed mogelijk te laten oriënteren op de verschillende sectoren, beroepen en opleidingsmogelijkheden. In de Talentweken wordt extra aandacht besteed aan de sector techniek en worden ook meisjes gestimuleerd om te kiezen voor een opleiding in de techniek/ ICT. Deelname aan het Bèta Challenge Programma versterkt deze beroepsoriëntatie, waarbij De Mavo Vos veel expertise te bieden heeft op het gebied van loopbaanoriëntatie en begeleiding aan de andere deelnemende scholen. Zo wordt het voor de deelnemende scholen een zeer waardevolle samenwerking en ontstaat er voor de regio Rijnmond voldoende gekwalificeerd technisch personeel in de toekomst.

Vlaardingse Openbare Scholengroep

Postbus 6040, Vlaardingen

Meer over Vlaardingse Openbare Scholengroep →