Categorieën

Service

Koningsdag met twee gezichten

Koningsdag met twee gezichten
Nieuws

Koningsdag met twee gezichten

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 27-04-2016
  • Nieuws
Koningsdag met twee gezichten

VLAARDINGEN – Regen en hagel, zon en wind: het was vandaag een Koningsdag met wisselende weersomstandigheden. Hoewel het van tijd tot tijd bij het grote muziekpodium aan het Veerplein redelijk rustig was tijdens regenbuien, lieten velen zich vandaag toch niet afschrikken om het Centrum te bezoeken.

De officiële opening begon natuurlijk met een aubade door leden van het Groot Vlaardings Koor onder leiding van dirigent Jan Wilmer. Hierna opende burgemeester Bert Blase, bijgestaan door de voorzitter van de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen (SNGV) Vincent Kevenaar, Koningsdag met het Wilhelmus en een toost met Oranjebitter.

Er viel genoeg te beleven, hoewel er ook wel nagedacht wordt over gedeeltelijke vernieuwingen in het programma. De kleedjesmarkt, op verschillende doorgaans overdekte plekken in de stad, is natuurlijk allang geen Kindervrijmarkt meer gezien het aantal volwassen ‘kooplieden’. Het muziekprogramma op de Westhavenplaats, aan de Waalstraat en in café Stam aan de Markt bood volop goede bands en zorgde ook voor een stevige toeloop en een goede sfeer. Het podium bij De Hofnar daarentegen stelde teleur: waarom stop je goede artiesten weg onder de parasols zo’n beetje achter de bierpompen en zonder belichting, dus optreden in het donker ? Zet dan een CD op !


Havenloop: tikje chaotisch

Bij de Havenloop kunnen ze volgend jaar maar het best elke loper van de 5 of 10 kilometer een chip voor de schoen geven die naast de gelopen tijd ook het aantal gelopen rondes bijhoudt. De winnaar van de 10 kilometer bleek in eerste instantie een tijd van iets meer dan 28 minuten te hebben neergezet, daar waar het wereldrecord op de gelopen afstand net onder de 27 minuten (26.44) ligt. Een topprestatie in onze eigen Haringstad ? Nee, de betreffende winnaar bleek gewoon een ronde van 1250 meter te weinig hebben gelopen ! Niet zijn schuld, want de bel werd na zes van de acht rondes al geluid. Zo waren er meer en de jury moest naar een oplossing toewerken. Er werd een top drie gemaakt van degenen die na zeven rondes ‘finishten’ en een top drie van degenen die acht rondes gelopen hadden. Veelvuldig winnaar Michel de Maat liep acht rondes, dus wie weet heeft hij deze Havenloop wel weer gewonnen !

Al met al was er weinig gemor, hadden velen het naar hun zin en had de in ruime mate aanwezige politie een rustige dag.