Categorieën

Service

Lezing over mislukte gifmoord en de Hongerwinter

Lezing over mislukte gifmoord en de Hongerwinter
Uit

Lezing over mislukte gifmoord en de Hongerwinter

  • Redactie
  • 13-01-2023
  • Uit
Lezing over mislukte gifmoord en de Hongerwinter

Het Medical Feeding Team 3 bij het gebouw van de Jan Ligthartschool aan het tegenwoordige Plein Emaus (toen het Raadhuisplein). Hier was het noodziekenhuis gevestigd. Het team werd geleid door dokter A.C.J. Schaars, derde van links zittend. (Fotograaf onbekend; collectie Stadsarchief Vlaardingen

VLAARDINGEN - Voor de Historische Vereniging Vlaardingen vertelt Hjalmar Teunissen op dinsdag 24 januari 2023 om 20.00 uur over een uitvloeisel van de stadsrechten van 1273: het recht om recht te spreken. Hij heeft in het Historisch Jaarboek een stuk geschreven over de oudste strafzaken die we in Vlaardingen kennen, van 1593 tot 1611. Het gaat onder meer over een mislukte gifmoord op een heel gezin door de dienstmeid, 'hoererij', bedelen en een beruchte dief die zelfs nadat hij in de cel was overleden, alsnog veroordeeld werd.

Hjalmar Teunissen zal ook ingaan op een nog lopend onderzoek, de Hongerwinter in Vlaardingen en de inzet van het Medical Feeding Team 3. Dit team arriveerde op 8 mei 1945 in Vlaardingen vanuit Ellecom, het werd geleid door dokter A.C.J. Schaars die later een bekende kinderarts in Schiedam werd.

De locatie voor deze lezing is de kantine van Honk- en Softbalvereniging 'SC Vlaardingen Holy', Zwaluwenlaan 480, 3136 VH Vlaardingen. De fiets kan naast de kantine staan. Met de auto parkeren bij de flat, aan de overkant het pad inlopen bij de dierenarts en dan rechtsaf het terrein op.