Categorieën

Service

‘Burgemeester handhaaft de regels niet’

‘Burgemeester handhaaft de regels niet’
Politiek

‘Burgemeester handhaaft de regels niet’

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 04-03-2021
  • Politiek
‘Burgemeester handhaaft de regels niet’

Fotografie: Paul Meuldijk

VLAARDINGEN – Was het nou een demonstratie of zijn met goedvinden van burgemeester Bas Eenhoorn op 2 maart bewust de coronaregels overtreden? Vlaardingen was afgelopen dinsdag landelijk nieuws toen er op de Markt en aan de Westhavenplaats niet alleen terrassen werden opgezet door de horeca, maar er ook een drankje en een hapje konden worden besteld. Burgemeester Bas Eenhoorn bleek daar vooraf al afspraken over te hebben gemaakt met de uitbaters maar kwam er bij Omroep Vlaardingen later toch weer op terug: ,,Achteraf ben ik misschien wat ruim geweest in de mogelijkheden om dit toe te staan. Het is heel moeilijk om dat goed te doen volgens de coronaregels’’.

Er is veel begrip voor de meer dan nijpende situatie van de horeca maar ook voor die van andere ondernemers. Die laatsten kunnen inmiddels een ‘click & collect’ systeem hanteren of shoppen of afspraak, maar veel omzet brengt dat nog niet in het laatje. Aan de andere kant zijn er ook regels en het exploiteren van een terras is nu nog verboden. Wie dat wel doet riskeert een boete die kan oplopen tot wel €4000. Twee partijen hebben er inmiddels vragen over gesteld aan burgemeester Eenhoorn: Nol Kloosterman deed dat namens de AOV en Erik van Pienbroek namens de ChristenUnie/SGP.

,,De ChristenUnie/SGP heeft ondanks begrip voor de horecaondernemers toch met verbazing naar dit gedogen door u gekeken’’, aldus Erik van Pienbroek. ,,Wat als andere winkeliers, kappers, bedrijven, sportverenigingen, (sport)scholen, organisaties etc. ook een protest aankondigen of wanneer alle Vlaardingers uit protest de avondklokklok willen negeren. Gaat u dan ook gedogen?’’

Namens het Algemeen Ouderen Verbond wil Nol Kloosterman weten waarom de burgemeester de gemeenteraad niet heeft geïnformeerd, vooraf zoals het hoort. En dat dan weer wel heeft gedaan richting de Vlaardingse horeca. ,,En waarom geeft u toestemming om de maatregelen rondom corona te negeren?’’, zo vraagt Kloosterman. ,,Is het niet handhaven van de wettelijke voorschriften i.v.m. de bestrijding van deze pandemie geen ondermijning van het wettelijke gezag van de overheid omdat niet naleving verspreiding van dit virus vergroot?’’

Kloosterman wijst burgemeester Eenhoorn er ook op dat al vanaf 14.00 uur de coronaregels niet werden nageleefd op de terrassen, terwijl er pas na 16.00 uur een einde werd gemaakt aan de situatie. En waarom de burgemeester dan niet eerder heeft ingegrepen? En tenslotte: als er dan al sprake was van een demonstratie, heeft de burgemeester dan een vergunning verleend?