Categorieën

Service

‘Vlaardingen moet zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie’

‘Vlaardingen moet zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie’
Politiek

‘Vlaardingen moet zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie’

  • Redactie
  • 20-01-2018
  • Politiek
‘Vlaardingen moet zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie’
VLAARDINGEN - GroenLinks lijsttrekker Lianne van Kalken zal tijdens de raadsvergadering van 25 januari een motie indienen, waarmee het college opgedragen wordt de gemeente aansluiting te laten zoeken bij de Statiegeldalliantie.

Zwerfaval is erg slecht voor het milieu én is ook een grote ergernis van veel mensen. De leefbaarheid van de stad wordt voor een belangrijk deel bepaald door hoe netjes de openbare ruimte is. We kunnen een hoop zwerfafval voorkomen als er statiegeld op plastic flesjes en frisdrankblikjes komt. Onderzoek van CE Delft laat zien dat door het invoeren van statiegeld het zwerfafval van deze groep zal verminderen met zeventig á negentig procent.


Statiegeldalliantie

Zwerfafval opruimen is goed en nodig, maar we zouden een hoop zwerfafval kunnen voorkomen als er statiegeld op de plastic flesjes en frisdrankblikjes komt. Het is beter om de oorzaak van de vervuiling bij de bron aan te pakken.

Hiervoor is een maatschappelijk initiatief ontstaan, de Statiegeld Alliantie, opgericht door Recycling Netwerk Benelux, die de overheid wil oproepen om ‘structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes’. In totaal hebben in Nederland en België al meer dan honderd organisaties zich aangesloten, waaronder 29 Nederlandse gemeenten, met bijvoorbeeld Amsterdam, Schiedam en Haarlem. Door zich aan te sluiten laten deze organisaties zien dat er een breed draagvlak is in de samenleving om zwerfafval door middel van statiegeld tegen te gaan.

GroenLinks hoopt dan ook op brede steun in de Vlaardingse Raad voor onze motie en de partij roept andere partijen op zich aan te sluiten. Hoe sterker de Statiegeldalliantie is, hoe beter.


Tweede Kamer

In maart staat in de Tweede Kamer het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes op de agenda. De aangesloten organisaties willen druk op de regering uitoefenen om statiegeld in te voeren. GroenLinks Vlaardingen hoopt dat Vlaardingen zich hierbij aansluit.