Categorieën

Service

Marktbuurt stuurt Floris V hartenkreet over vreugdevuur

Marktbuurt stuurt Floris V hartenkreet over vreugdevuur
Nieuws

Marktbuurt stuurt Floris V hartenkreet over vreugdevuur

  • Redactie
  • 30-04-2023
  • Nieuws
Marktbuurt stuurt Floris V hartenkreet over vreugdevuur

Foto: Marktbuurt

VLAARDINGEN – Komt er een moderne jaarwisseling of een traditionele? Als het aan GroenLinks ligt wordt er de komende jaarwisseling een centraal  uitstootvrij feest (zonder vuur en vuurwerk) georganiseerd. Inmiddels wil de fractie niet meer zover gaan om, naast Schiedam en Rotterdam, ook het afsteken van vuurwerk te verbieden. Een beetje modern en een beetje traditie dus. In de marktbuurt, het gebied rond de Broekweg, voeren ze alweer een paar jaar actie om een traditie terug te laten keren: het vreugdevuur. Dat is sinds 2018 verboden, maar het is nog niet stil geweest in de vele discussies en vrijwel elk jaar nadien werd er een aanvraag gedaan. De Marktbuurt richtte zich afgelopen maand tot Floris de Vijfde, omdat in dit feestjaar van 750 jaar Stadsrechten in Vlaardingen er gevraagd werd om tips, adviezen en oproepen :

,,Wat vind jij leuk, goed en mooi aan Vlaardingen én aan hoe de Vlaardingers met elkaar samenleven? Denk bijvoorbeeld aan typisch Vlaardingse eigenschappen en oude en nieuwe tradities. En wat moet er in Vlaardingen gebeuren om jou (nog) trotser te maken op de stad? Vertel het de graaf!’’

Er werd volop geschreven, vooral door degenen die het vreugdevuur een warm hart toedragen, en de Marktbuurt zelf liet met de volgende brief van zich horen bij deze actie:

Beste Floris V

,,Als de Graaf die vele gevechten is aangegaan en heeft gevochten voor wat hij wilde, zult u als geen ander begrijpen dat ook wij de strijd niet opgeven voor het behoud van onze traditie, onze vreugdevuren. Vuren worden al sinds uw tijd (1200) en lang daarvoor gebruikt voor viering en voor het beginnen van een nieuwe tijd. Vuur zorgt al eeuwenlang voor verbinding, een lekker kampvuurtje, gezellig bij de open haard of potkachel en zo ook de vreugdevuren voor de viering van het nieuwe jaar.

Daarom onze hartenkreet aan u en aan de Gemeente Vlaardingen, “Geef ons vreugdevuur terug”! en laten we met ons Vreugdevuur en een mooi Oud & Nieuw feest het 750 jarige bestaan van Vlaardingen vieren zoals het hoort met vreugde, vuur en gezelligheid. Pas dan kunnen we zeggen dat we tot op de laatste dag dit speciale jaar hebben gevierd. Het zal in de historische boeken worden geschreven als, “Niemand is zo trots op hun stad als de Vlaardingers die het 750-jarige bestaan van hun stad vierden tot op de laatste dag, de laatste minuut, de laatste seconde van het jaar’’.

Zoals de gemeente ook weet, staat er uiteraard niks in de weg om dit op een veilig gecontroleerde manier te organiseren om zo potentiële risico's te minimaliseren. Dit is iets Vlaardings wat al meerdere generaties bestaat, dit is onze traditie onze Vlaardingse identiteit, pak die niet van ons af!

De Marktbuurt blijft strijden net als Floris! Kom op Flardingha!''
 

Op donderdag 11 mei zal in de gemeenteraadsvergadering in het stadhuis gesproken worden over de motie van GroenLinks voor een moderne oud- en nieuwjaarsviering. De vergadering begint om 20.00 uur en de toegang is vrij.