Categorie├źn

Service

Muurschildering op kop Westhavenkade

Muurschildering op kop Westhavenkade
Nieuws

Muurschildering op kop Westhavenkade

  • Redactie
  • 13-10-2022
  • Nieuws
Muurschildering op kop Westhavenkade
VLAARDINGEN - In 2023 viert Vlaardingen de 750ste verjaardag als stad. Om Vlaardingers en voorbijgangers in de stemming te brengen, laat de gemeente een huizenhoge muurschildering aanbrengen op de kop van de Westhavenkade, die ook vanuit de metro goed te zien zal zijn. De muurschildering toont graaf Floris V, die in 1273 stadsrechten aan Vlaardingen verleende, samen met het motto van het jubileumjaar ‘Vlaardingen Doen!’

Buitenschilderwerk plannen, is natuurlijk altijd een onzekere bezigheid, gezien de afhankelijkheid van het weer, maar als alles volgens planning verloopt, start het schilderen in de week van 17 oktober en is de muurschildering rond 14 november 2022 klaar. Dat is precies een half jaar voor 14 mei 2023, de dag waarop het 750 jaar geleden is dat Floris V op een oorkonde de stadsrechten aan de Vlaardingers overhandigde.

Stadsrechten

Vlaardingen heeft een historie om trots op te zijn. Het is de oudste nederzetting die nu nog bestaat in het Rijnmond-gebied. In de middeleeuwen werden nederzettingen steeds zelfstandiger en als een plaats van de graaf stadsrechten kreeg, betekende dat meer autonomie en vrijheid. De Vlaardingers konden dankzij de stadsrechten tolvrij handeldrijven en kregen een eigen bestuur en rechtspraak.

Van feestweek tot stadscamping

De Stichting Vlaardingen 750 werkt aan een jubileumprogramma, dat grotendeels gevuld wordt met initiatieven uit de stad. Zo is er van 14 tot 20 mei een feestweek in de binnenstad: Vlaardingen Viert! In de zomer van 2023 komt er een stadscamping in het gloednieuwe Krabbepark: ExpoCamp Vlaardingen. Verder trekt een Stadskaravaan in 2023 van wijk naar wijk met theater, concerten en beeldende kunst. Ook het basis- en voortgezet onderwijs viert Vlaardingen 750 mee met allerlei projectdagen.