Categorieën

Service

Muziek Musique Music

Muziek Musique Music
Nieuws

Muziek Musique Music

  • Marijke Persijn
  • 29-08-2022
  • Nieuws
Muziek Musique Music
VLAARDINGEN/BELGIË - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Deze maand staat in het teken van familie, vrienden en muziek. Begin augustus kwamen onze muziekvrienden Peter en Christine Visser bij ons logeren. Peter had een nieuw compositie voor ons gemaakt: PRAYER. Het gebed was door Peter geschreven uit een diepgevoelde behoefte om te reageren op de oorlog tussen Rusland en de Oekraïne. Het is een mooi, aangrijpend muziekwerk voor piano en mezzosopraan geworden en we hebben er intensief aan gewerkt. Daarna kregen we een uitnodiging van componist-zanger-organist Marco Kalkman en zijn vriend Cor om bij hen op hun boot te komen eten bij de sluis van Herstal. We hebben toen maar gelijk negen dozen met boeken naar de Kringloop in Maastricht gebracht. 

Vervolgens reed ik op een zondag naar de kerk van de Capucijnen in Ciney om daar een Ave Maria op te nemen met de Iraakse componist Bashar Farjo. Hij gaf me nadien een rondleiding door het stadje. Wat een gezellige plaats. Wat een mooie en interessante plekken. Omdat ik niet tevreden was met mijn aandeel, doen we alles in september nog een keer over. Het geluid wordt geplaatst bij een video van het enorme beeld van Maria in Harissa, uitkijkend over Beiroet en de Middellandse Zee. Bijzonder. 

Eric werd, om nog even bij Maria te blijven, op 15 augustus (Maria Hemelvaart) zeventig jaar. Mara, Leon, Lucas en hondje Sisi hadden al gezellig bij ons gelogeerd. Onze zoon Kim kwam samen met zijn hond Spike op Eric's verjaardag. En ook onze vrienden Ineke en Ger. Fijn om deze mijlpaal samen te (mogen) vieren. En toen kwam onze oppas. Een jong stel uit Vlaanderen. We lieten Boeffie in goede handen achter en vertrokken naar Sint Winoksbergen bij Duinkerken. De volgende dag voeren we over naar Dover. We hadden wat pech. Allerlei campings waren vol vanwege muziekfestivals en de M25 was een file drama. We ontdekten daardoor wel het prachtige Marlow en later de Wye Valley. 

Tenslotte kwamen we aan in Llandrindod Wells, waar we na een jarenlange FaceBook vriendschap Marie en John live ontmoetten. Marie is een bekende en geliefde operazangeres geweest in haar jonge jaren. John is kunstschilder. Ze namen ons mee naar voorstellingen van Gerald Dickens  (ja, familie van de grote Charles Dickens) en Allison Neill (over Marie Curie). Geweldige acteurs! Vanwege het Victorian Festival gingen we er fraai uitgedost heen. Marie en ik zongen solo's en duetten in hetzelfde theater: de Albert Hall. Eric filmde. Het was één fantastische belevenis. 

Op weg naar Snowdonia kwamen we vlak langs Blaenau Ffestiniog, waar ik bijna 50 jaar geleden was samen met mijn Engelse vriendin Margaret. We logeerden toen bij haar vrienden Claire Langdown en David Nash en hun baby William. We gingen op zoek naar hen en hun Old Chapel. David is nu een wereldberoemd beeldend kunstenaar en Claire gaf me een prachtig boek over haar en haar werk. De Old Chapel was mooi opgeknapt en staat vol enorme en intrigerende kunstwerken. Destijds was het een grauw mijnstadje met voortdurende miezerregen. Nu scheen de zon uitbundig. Wat heerlijk om hen en hun kunstwerken na al die jaren terug te zien.  

Over een week zijn we weer terug bij onze lieve kat Boeffie. Wat boffen Eric en ik dat we na dit jaar overstromingsellende twee heerlijke zomervakanties kunnen houden.

See you, à la prochaine, 

Marijke Persijn