Categorie├źn

Service

Nieuwe portretten voor A20-viaduct Lepelaarsingel

Nieuwe portretten voor A20-viaduct Lepelaarsingel
Nieuws

Nieuwe portretten voor A20-viaduct Lepelaarsingel

  • Redactie
  • 07-09-2021
  • Nieuws
Nieuwe portretten voor A20-viaduct Lepelaarsingel
VLAARDINGEN - Voor de aanleg van de Blankenburgverbinding verbreedt Rijkswaterstaat de A20 bij Vlaardingen van twee naar drie rijstroken per richting. Het viaduct over de Lepelaarsingel wordt hiervoor aan de zuidkant met vijf meter uitgebreid. Het kunstwerk VIA20, opgeleverd eind 2013, krijgt door een samenwerking van de gemeente Vlaardingen, Rijkswaterstaat en bouwconsortium BAAK in 2021 ook een uitbreiding. Nieuwe portretten van passanten van het viaduct zullen een plaats krijgen op de nieuwe kolommen aan de Holy-zijde.

Ben je na 1 januari 2015 in Vlaardingen komen wonen, maak je regelmatig gebruik van het viaduct en wil je deel uitmaken van een kunstwerk? Kom dan langs op één van de middagen dat er een mobiele fotostudio is ingericht in de directe omgeving van het viaduct; woensdag 15, zaterdag 18 en zondag 19 september van 12.30 tot 16.30 uur. Uit de serie nieuw gemaakte portretten maken de kunstenaars een selectie voor de uitbreiding van het kunstwerk VIA20. En natuurlijk krijgt iedereen die zich laat portretteren een mooie afdruk.

Lichtkunstwerk

In opdracht van de gemeente Vlaardingen werkten kunstenaars Ineke Hagen & Eric van Straaten aan het ontwerp en uitvoering van een lichtkunstwerk voor het A20 viaduct aan de Lepelaarsingel in Vlaardingen-Oost. Het viaduct is een harde grens tussen twee wijken, de Babberspolder en Holy. Het aantrekkelijk maken van deze grens en een dialoog met omwonenden/gebruikers waren onderdelen van het ontwerp. 

In het ontwerp is uitgegaan van een participatie van omwonenden/gebruikers van het viaduct; zij spelen de hoofdrol in de serie medaillons die als lichtbakken op de plaats van de bestaande verlichting zijn geplaatst. Gefotografeerde portretten van 42 passanten zijn in lichtbakken geplaatst. Het viaduct kreeg in dit ontwerp ook een grondige opknap- en verfbeurt. Zo vormt het viaduct sinds november 2013 een moderne portretgalerij met beelden van passanten uit de omringende wijken. 

Nieuwe portretten

Het plan is om voor deze uitbreiding bewoners/gebruikers van dit viaduct, die na 2013 in Vlaardingen zijn komen wonen, tijdens de drie fotosessies te portretteren. Hiermee wordt het nieuwe deel van het kunstwerk ingevuld met foto’s van nieuwe inwoners van Vlaardingen.