Categorieën

Service

Nieuwe woningen in oude brandweerkazerne

Nieuwe woningen in oude brandweerkazerne
Wonen

Nieuwe woningen in oude brandweerkazerne

  • Redactie
  • 10-02-2023
  • Wonen
Nieuwe woningen in oude brandweerkazerne
VLAARDINGEN - De voormalige brandweerkazerne aan de Hoflaan wordt omgebouwd tot nieuwe woningen. De gemeente verkocht het pand vandaag door de koopovereenkomst met Gebr. Verschoor Projekten B.V. te ondertekenen. Met de ondertekening komt er een einde aan een lange zoektocht naar een nieuwe invulling voor het pand waardoor het een waardig onderdeel wordt van de Buitenplaats van Ruytenburch.

Het gemeentelijke pand aan de Hoflaan staat al vanaf de verhuizing van de brandweer in 2006 leeg. In de afgelopen jaren zijn er verschillende mogelijkheden onderzocht om een nieuwe invulling aan het pand te geven. Allen zonder succes. In 2013 sloten de gemeente en Heijmans Vastgoed daarom een overeenkomst waarin is opgenomen dat Heijmans als onderdeel van de (woningbouw)ontwikkeling van De Buitenplaats Van Ruytenburch een passende herbestemming voor de brandweerkazerne moest vinden. Aan deze zoektocht is met de ondertekening van de koopovereenkomst een einde gekomen.

Tien woningen

In de voormalige brandweerkazerne komen tien woningen. De oude ambulancekazerne gaat ruimte bieden aan twee woningen. Het middelste gedeelte, het vroegere onderkomen van de brandweerlieden, krijgt zes portiekwoningen. In de voormalige uitrukhal is er ruimte voor het realiseren van twee zogeheten 'open plan' woningen. De uiteindelijke indeling van deze woningen wordt door de kopers zelf bepaald.

Een belangrijk onderdeel van de herbestemming vormt ook het renoveren van de gevels. In het archief van de gemeente Vlaardingen zijn de originele tekeningen teruggevonden. Bij de renovatie worden de oude gevels en gevelopeningen zoveel mogelijk in ere hersteld. Hiermee krijgt de voormalige brandweerkazerne aan de Hoflaan haar historische karakter terug. 

In de koopovereenkomst opgenomen dat de koper binnen vier maanden na ondertekening een omgevingsvergunning moet aanvragen. Na verlening van de omgevingsvergunning moet er binnen zes maanden begonnen zijn met de verbouw van het pand. 

Omwonenden worden binnenkort uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Daar krijgen zij informatie over het plan en inzicht in het vervolgproces