Categorie├źn

Service

Op deze manier kun je met verlichting je huis personaliseren

Op deze manier kun je met verlichting je huis personaliseren
Wonen

Op deze manier kun je met verlichting je huis personaliseren

  • Ingezonden mededeling
  • 26-05-2022
  • Wonen
Op deze manier kun je met verlichting je huis personaliseren
Een huis voelt pas als thuis als het er sfeervol en gezellig is. Vaak ervaar je moment dat je om je heen kijkt en de woonkamer er mooi uitziet en alles klopt. Een groot deel hiervan kun je bereiken door het juiste gebruik van kleur, de goede meubels en natuurlijk accessoires. Maar de echte sfeermaker in huis is vaak de verlichting. Hiermee kun je een ruimte optimaal uit laten komen, objecten eruit laten springen maar vooral knus en gezellig laten overkomen. Wanneer je dezelfde ruimte verlicht met fel wit licht of met verschillende punten van verlichting in de juiste kleur, dan maakt dat een wereld van verschil. Hoe zorg je er nu voor dat je woonruimte door middel van verlichting persoonlijk voelt en tegelijkertijd sfeervol en warm eruitziet?

Maak je huis persoonlijker

Je huis personaliseren, hoe doe je dat? Dat heeft te maken met een bepaalde uitstraling die je wilt meegeven. Die doe je door de inrichting waarbij je begint met de grote meubels zoals de bank, tafels en kasten. Je voegt accessoires toe die bij je passen. Daarmee staat de basis van inrichting. Maar verlichting wordt nog wel eens over het hoofd gezien, terwijl dit voor het grootste deel de uitstraling en sfeer van de ruimte bepaalt. En dus ook jouw persoonlijkheid kan laten doorschemeren. 

Interactieve verlichting

Met de komst van de ledlamp is er voor de verlichting in huis ineens een wereld aan mogelijkheden open gegaan. Niet alleen heeft led verlichting vele voordelen, maar de mogelijkheden zijn tegenwoordig een stuk groter wanneer het op verlichting aankomt. Lampen zijn bijvoorbeeld op afstand aan- en uit te zetten. Ideaal voor wanneer je een groot huis hebt en je met één druk op de knop alles kan besturen. Ook zijn er meerdere aanbieders van slimme verlichtingssystemen. Hierop kun je verschillende lampen in huis aansluiten, waarmee je ze niet alleen aan- en uit zet, maar ook individueel kunt instellen. Zo kun je de lampen een mooie kleur geven. Vaak kun je ook kiezen voor een bepaald thema waardoor de ruimte in een bepaalde sfeer wordt verlicht. Zo kun je zelfs vintage design hanglampen omtoveren tot een moderne lamp met gekleurde verlichting. Oude lampen krijgen een tweede leven. Of een wat saai uitziende lamp is ineens veel interessanter omdat er meer mee mogelijk is.

Meer mogelijkheden met led

Led verlichting zorgt niet alleen voor meer mogelijkheden qua kleur. Ook kun je de vorm van de lamp veel meer op maat maken. Lichtstrips zijn veel dunner te maken. Zo kun je bijvoorbeeld veel makkelijker een object mooi verlichten zonder dat je de lichtbron daadwerkelijk kunt zien. Daarnaast is led natuurlijk een veel duurzamere keuze. Het is tot wel 90 % energiezuiniger dan een gloeilamp en gaat veel langer mee. 

Hoe zorg je voor de beste verlichting in huis?

Ben je net verhuisd en mis je nog de warmte en gezelligheid in huis? Of misschien wil je je huidige huis eens veranderen. Het aanbrengen van sfeer gaat niet vanzelf. Kijk daarom eens kritisch naar de verlichting. Verlichting is allereerst noodzakelijk en functioneel. Een ruimte heeft licht nodig wanneer het donker is zodat je elkaar kunt of een boek kunt lezen. Dit kun je ook wel algemene of functionele verlichting noemen. Bijvoorbeeld een lamp boven de tafel of een leeslamp. Vervolgens breng je accentverlichting aan. Dit kan een spot zijn die een mooie schilderij uitlicht of een authentiek detail in huis. Met sfeerverlichting maak je het af. Deze lichtbron is vaak minder fel waardoor je juist goed de sfeer kan neerzetten. Dit kunnen ook bijvoorbeeld kaarsen zijn of een mooi schemerlampje op een kastje. Dit alles bij elkaar vormt het lichtplan voor je woning.