Categorie├źn

Service

Park Vijfsluizen: werken aan een groene wijk

Park Vijfsluizen: werken aan een groene wijk
Wonen

Park Vijfsluizen: werken aan een groene wijk

  • Redactie
  • 18-04-2020
  • Wonen
Park Vijfsluizen: werken aan een groene wijk
VLAARDINGEN - Wonen in het groen, dat is een van de belangrijke uitgangspunten bij de ontwikkeling van Park Vijfsluizen, de nieuwe groene wijk in de Rivierzone. Maar om de woningbouw mogelijk te maken is het helaas nodig om eerst een deel van het groen te verwijderen. Heijmans, projectontwikkelaar van het gebied, heeft hiervoor een vergunning aangevraagd bij de gemeente.

Het voormalige sportpark Vijfsluizen is een bijzondere plek met een lange geschiedenis. De projectontwikkelaar wil deze plek een nieuw leven geven als moderne groene woonwijk voornamelijk gericht op gezinnen. Voordat het ontwerp voor de nieuwe wijk gemaakt werd, is het bestaande groen goed in beeld gebracht. Hierdoor kunnen gelukkig meerdere bestaande boomgroepen en bosschages worden ingepast in de nieuwe situatie. Volgroeid groen geeft een nieuwe wijk immers direct meer sfeer en karakter.

Kap

De ontwikkelaar geeft aan dat er helaas ook bomen en struiken zijn die niet kunnen blijven staan. Bijvoorbeeld omdat zij te zeer te leiden zullen hebben van noodzakelijk ophoging of voorbelasting van de grond, doordat ze ergens staan waar woningen of straten komen of doordat ze al richting het einde van hun levensverwachting gaan en ze nu vervangen kunnen worden door groen dat weer jaren mee kan. Voor het verwijderen van dit groen heeft Heijmans nu de vergunning aangevraagd.

Doordat de aanleg van de wijk in fases wordt uitgevoerd, hoeven de bomen en struiken gelukkig niet allemaal gelijk weg. Sommige bomen die uiteindelijk moeten wijken, blijven nog één of  twee groeiseizoenen staan. In de planning wil Heijmans de eerste kapwerkzaamheden in het najaar van 2020 laten plaatsvinden.

Nieuw groen

De wijk is ontworpen als een park. Hier hebben oude, maar ook een groot aantal nieuwe bomen een belangrijke rol. Bij de keuze welke soort nieuwe bomen aangeplant worden is rekening gehouden met de bodemgesteldheid en de waterhuishouding in het gebied. Zo kunnen de nieuwe bomen uitgroeien en van Park Vijfsluizen een volwassen groene wijk maken. In het eindplaatje is de hoeveelheid groen vergelijkbaar met de huidige situatie, maar wel van betere kwaliteit.