Categorie├źn

Service

Rechter: 'Avondklok moet per direct worden opgeheven'

Rechter: 'Avondklok moet per direct worden opgeheven'
Nieuws

Rechter: 'Avondklok moet per direct worden opgeheven'

  • Redactie
  • 16-02-2021
  • Nieuws
Rechter: 'Avondklok moet per direct worden opgeheven'
VLAARDINGEN - De voorzieningenrechter in Den Haag heeft vandaag bepaald dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, zonder overleg met de Tweede en Eerste Kamer. Volgens de rechtbank was er echter geen sprake van een noodsituatie, 'zoals het geval is bij een dijkdoorbraak'.

De avondklok wordt per direct opgeheven. Volgens een woordvoerder van de rechtbank is een hoger beroep in de zaak wel mogelijk, maar kan het intrekken van de maatregel daardoor niet worden uitgesteld. De avondklok is dus per direct beëindigd. 

De zaak was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid (voorhgeen Viruswaanzin). De rechtbank stelde de protestgroep dinsdag in het gelijk. Het invoeren van de avondklok was onwettig. Er was volgens de rechtbank geen sprake van een noodsituatie. Zo werd er al voor het invoeren van de avondklok gesproken over het toepassen van de verregaande maatregel. Daardoor is er geen sprake meer van 'superspoed', aldus de woordvoerder van de rechtbank.

,,De rechter heeft meegewogen dat er sprake is van een pandemie, dat er sprake is van een virus dat ook muteert, en de grote druk op de zorg. Het is een tijd van grote zorgen en moeilijke beslissingen. Maar ook, en juist de ingrijpende, maatregelen, zoals de avondklok, moeten op een goede wet gebaseerd zijn.''

De avondklok zou nog tot 3 maart om 4.30 uur in werking zijn. Op 23 februari zouden de geldende coronamaatregelen opnieuw worden geëvalueerd, en zou ook een beslissing worden gemaakt over het dan wel niet verlengen van de avondklok na die tijd.