Categorieën

Service

Rijexamen doen in onze regio een drama!

Rijexamen doen in onze regio een drama!
Nieuws

Rijexamen doen in onze regio een drama!

  • Redactie
  • 06-04-2022
  • Nieuws
Rijexamen doen in onze regio een drama!

Zo'n feest is het maar al te vaak niet, na een examen in onze regio; foto: CBR 

REGIO - De steden aan Nieuwe Maas en het Scheur zijn zeker niet de meest handige plaatsen om een rijbewijs te halen. Sterker nog, bijna nergens in Nederland is het slagingspercentage zo laag. Maar na iets meer dan een derde van de rijexamens die door rijscholen in de drie steden werd aangevraagd, kon de vlag worden uitgestoken. 

In Vlaardingen leidde 37,7 procent van de examens tot een rijbewijs, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit de periode oktober 2020 - september 2021. In Schiedam was het nog beroerder met zelfs maar 36,5 procent. Dat is het op twee na laagste percentage in Nederland. Nummer één in ‘onmogelijke’ examensteden is Maassluis, waar 35,8 procent van de kandidaten het examen met goed gevolg aflegde. Daarbij zijn eerste examens en herexamens inbegrepen. 

Sowieso is de Rijnmondregio geen fijne regio om examen af te leggen: in Capelle aan den IJssel leidde 35,9 procent van de examen tot een ‘u bent geslaagd’, in Rotterdam was dat 38,7 procent. Daarmee vormen deze vijf regiogemeenten de top vijf van steden met het laagste slagingspercentage. 

Zet dat eens af tegen Stichtse Vecht, de gemeente met Breukelen en Maarssen. Daar is de kans op een rijbewijs na het afleggen van een examen meer dan tweederde: 68,9 procent. Stichtse Vecht is daarmee de ‘makkelijkste’ plaats om een rijbewijs te halen. Ook in Hellendoorn (65,2 procent), Eersel (64,8%), Putten (64,4) en het Limburgse Stein (63,8) is de kans dat je slaagt voor een examen veel groter dan dat je zakt. Alleen gemeenten waarin de rijscholen in het genoemde jaar meer dan vijfhonderd examens aanvroegen, zijn in de vergelijking meegenomen.

Jaarlijks worden er door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zo’n vierhonderdduizend rijexamens afgenomen. Net meer dan de helft van de kandidaten (52,5%) slaagt. Met dus grote regionale verschillen. 

Waaraan die verschillen te wijten zijn? Slechtere rijscholen zou een optie zijn, of slechtere leerlingen die wellicht te snel (want: weinig geld) op gaan voor hun examen. Strengere examinatoren misschien? Of gewoon een veel drukker verkeer, waardoor een foutje sneller gemaakt is? In ieder geval in het CBR in Rotterdam de examenlocatie waar in Nederland de minste kandidaten voor het eerste examen slagen: 33,8 procent. Vergelijk bijvoorbeeld met Maastricht, waar het bij 64,1 procent van de kandidaten al bij de eerste keer raak is.