Categorie├źn

Service

Samen Vlaardingen leefbaar houden

Samen Vlaardingen leefbaar houden
Wonen

Samen Vlaardingen leefbaar houden

  • Advertorial
  • 19-04-2020
  • Wonen
Samen Vlaardingen leefbaar houden
VLAARDINGEN - Afvalinzamelaar Irado ondervindt de gevolgen van de vele Vlaardingers die veel meer thuis zijn dan gewoonlijk Het leidt tot extra afval. Irado zet alle zeilen bij om van dat afval af te komen en vraagt de medewerking van ons allemaal.

Binnen korte tijd zijn wij met elkaar in een hele andere wereld terechtgekomen door de uitbraak van het coronavirus. De gemeenten en Irado volgen de richtlijnen van het RIVM op om onze omgeving, bewoners, klanten en medewerkers te beschermen. En dat is niet altijd even gemakkelijk en vraagt aanpassingen van ons allemaal.

Dagelijks wordt door Irado hard gewerkt om de stad schoon en leefbaar te houden. Ondanks alle extra inzet neemt de hoeveelheid afval in de stad toe door illegale dumpingen en het achterlaten van afval naast de containers. Dat willen we niet. Daarom doen we een dringend beroep op alle bewoners om mee te helpen de stad op te ruimen. Want, buiten is de ruimte van ons samen.

Vijftien procent meer

Door de vele thuiswerkers en opruimwoede wordt er veel meer afval aangeboden. Er wordt met man en macht gewerkt om dit op te ruimen, maar de hoeveelheid afval is enorm. We zien dat het aanbod aan huishoudelijk afval de afgelopen weken met vijftien procent en afgelopen weekend in sommige gemeenten zelfs met dertig procent is toegenomen. Irado zet alle zeilen bij om de containers snel te legen en vervuiling te voorkomen.

(Grof) huisvuil naast de container

Niet alleen in de containers, ook naast de containers wordt momenteel veel meer afval achtergelaten. De vervuiling en overlast ervan vraagt veel extra werk van mensen en voertuigen om dit allemaal op te ruimen. Bovendien levert het vertraging op tijdens het legen van de containers in de routes, zorgt voor een vuil straatbeeld en trekt plaagdieren aan. Op dit moment worden alle voertuigen en krachten ingezet om de stad schoon te houden. De vuilnismannen maken daarvoor meer uren en rijden langere ritten dan normaal. Dagelijks worden extra ploegen ingezet om de stad schoon te houden. Ook in de weekenden.

Jij kunt meehelpen

  • Zet geen afval naast de container
  • Past je afval niet in de container, of is de container vol of verklemd? Neem het dan mee terug naar huis en wacht totdat de container alsnog is geleegd. Of loop naar een volgende container waar het wel in kan. Wil je het handvat van de container uit veiligheid niet aanraken, trek dan een handschoen aan en was bij thuiskomst direct je handen met water en zeep. Laat je afval in ieder geval niet achter naast de container. Je straat of buurt ziet er alleen maar vuiler uit en het nodigt andere mensen uit afval erbij te zetten. Bovendien kost het de vuilnisman alleen maar extra tijd om de container te legen. Dat moeten en kunnen we alleen met elkaar voorkomen.
  • Is je kliko of minicontainer eerder vol, bewaar het afval dan nog even thuis tot de eerste inzameldag en breng het niet naar een Afval Apart Punt of milieupark. We zien dat bij de Afval Apart Punten ook de containers voor papier, glas en textiel nu sneller vol zijn. Help mee door bijvoorbeeld je karton goed plat te vouwen, zodat de papiercontainer niet verklemd raakt. Of neem het weer mee naar huis, maar laat het niet achter bij de container. Doe dat ook niet met lege flessen.
  • Ruim zwerfvuil op. Omdat er vanwege de maatregelen minder mensen op straat zijn krijgen plaagdieren, zoals ratten en meeuwen alle gelegenheid om eens lekker in het afval op straat te snuffelen. Met alle gevolgen van dien. Plaagdieren trekken ander ongedierte en zelfs vossen aan, zorgen voor verspreiding van het vuil en vervuilen zelf de straat met hun uitwerpselen. Dat is goed te voorkomen door je afval bij je te houden en netjes thuis weg te gooien.

Vermijd de Milieustraat

Veel meer mensen dan normaal in deze periode van het jaar lijken hun huis en tuin flink op te ruimen, om de spullen vervolgens weg te brengen naar de Milieustraat. De Milieustraat is geopend op de reguliere openingstijden. Ondanks herhaalde oproepen bezoek aan de Milieustraat te beperken, blijft het op de Milieustraat erg druk. Omdat Irado uit veiligheid maximaal vijf bezoekers toelaat, loopt de wachttijd op tot gemiddeld 45 tot 60 minuten. Helaas leidt dat soms tot onvriendelijke discussies.

De medewerkers op de Milieustraat houden anderhalve meter afstand en helpen je dus niet mee met uitladen. Kom alleen als u uw spullen zelf uit de auto kunt laden en kom met niet meer dan twee personen in een voertuig. Uit veiligheid mag slechts één persoon de auto verlaten op het uitlaadplatform.

Beschouw het bezoek aan de Milieustraat dan ook zeker niet als een uitje. Verzamel je goederen eerst zoveel mogelijk thuis en kom niet met een beperkte hoeveelheid spullen. Denk na over wat je brengt en kom uitsluitend naar de Milieustraat als het echt niet anders kan. Die oude of zware spullen kun je over een paar weken ook brengen. We rekenen op begrip en medewerking van alle bewoners.

Voor grof snoeiafval rijdt Irado in Vlaardingen en Schiedam nog een aparte snoeiroute op maandag 4 mei.

Alle hulp is nodig: samen houden we de stad leefbaar. De beperkende maatregelen maken het opruimen van de stad niet gemakkelijk. Het is voor ons allemaal aanpassen aan deze nieuwe situatie. Irado zet al haar voertuigen en medewerkers in om de stad schoon te houden. Maar vanwege de maatregelen, zoals in kleinere ploegen werken en de enorme toename van afval en dumpingen, is het alle zeilen bijzetten. Daarom is hulp van alle bewoners nodig om de stad schoon te houden en op te ruimen. We rekenen op jouw hulp!

Geul Beheer B.V.

Aletta Jacobskade 198, Vlaardingen

Meer over Geul Beheer B.V. →