Categorieën

Service

Sloop Zeevaardersbuurt nu eindelijk in zicht?

Sloop Zeevaardersbuurt nu eindelijk in zicht?
Nieuws

Sloop Zeevaardersbuurt nu eindelijk in zicht?

  • Redactie
  • 27-09-2023
  • Nieuws
Sloop Zeevaardersbuurt nu eindelijk in zicht?

VLAARDINGEN - Al zo’n 5 jaar zijn er plannen om op termijn (een deel van) de Zeevaardersbuurt, voorheen aangeduid met Zeeheldenbuurt, te slopen. Voor wie niet weet waar dat ligt: tussen de Willem Beukelszoonstraat en de 2-e Van Leyden Gaalstraat. Het gaat om een aantal woonblokken in de Nieuwe Kerkstraat, de Cornelis Houtmanstraat en de Jacob van Heemskerkstraat. Het gaat om een totaal van 122 woningen, waarvan 81 van Samenwerking en 41 van Waterweg Wonen. De verouderde woningen worden gesloopt en hier komen nieuwe sociale huurwoningen voor in de plaats.

In december 2018 heeft de gemeente (het college) een intentieverklaring tot sloop afgegeven aan eigenaars en verhuurders Woningstichting Samenwerking en Waterweg Wonen, een eerste stap. Het gaat om de woningen gelegen aan de Nieuwe Kerkstraat 28 t/m 58 (even), Nieuwe Kerkstraat 7 t/m 33 (oneven), Cornelis Houtmanstraat 2 t/m 24 (even), Cornelis Houtmanstraat 3 t/m 45 (oneven) en Jacob van Heemkerkstraat 2 t/m 34 (even).

Vanaf 1 januari 2019 tot en met 31 december 2020 zou er sprake zijn van tijdelijke verhuur van de woningen op basis van de Leegstandwet met de daarbij behorende huurprijs van 67% van de wettelijke maximale huur. De sloop van de woningen heeft sindsdien jaren op zich laten wachten, waarbij er steeds weer een verlenging voor onder meer de tijdelijke huur is afgegeven. Inmiddels zijn niet alle te slopen woningen meer bewoond. Afgelopen week kwam er weer een raadsmemo uit waarbij dan toch een aankondiging kwam voor definitieve sloop en nieuwbouw in het gebied. Dat gaat naar verwachting nu gebeuren vanaf het vierde kwartaal van 2024.