Categorieën

Service

Vernieuwing in Zeevaardersbuurt

Vernieuwing in Zeevaardersbuurt
Wonen

Vernieuwing in Zeevaardersbuurt

  • Ingezonden mededeling
  • 02-07-2024
  • Wonen
Vernieuwing in Zeevaardersbuurt

fotografie: Tamara Heck

VLAARDINGEN - Tijdens een geslaagde bijeenkomst in de Zeevaardersbuurt presenteerden Waterweg Wonen en Samenwerking de conceptplannen voor de nieuwbouw. Met hun camper, koffie, thee en koeken waren ze klaar voor een goed gesprek met de omwonenden over de nieuwe woningen die ze gaan bouwen in deze buurt.

Veel bewoners waren enthousiast over de plannen voor de woningen en de verbeterde woonomgeving. Er werden veel leuke gesprekken gevoerd en er werd waardevolle feedback opgehaald. Er waren ook zorgen, bijvoorbeeld over de aanrijroute van het bouwverkeer en de impact van het heien. De woningcorporaties doen hun uiterste best om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen en blijven in contact met de buurt.


Eerst sloop dan nieuwbouw

In deze straten zijn er al een aantal jaar plannen voor sloop en nieuwbouw. Daarom zijn de voormalige bewoners allemaal al verhuisd en worden de woningen tijdelijk verhuurd. De mogelijkheid van renovatie is uitgebreid onderzocht. Naast een enorme duurzaamheids- en geluidstechnische opgave, zijn de woningen ook verzakt en zitten er scheuren in vloeren en wanden. Renovatie was dan ook zowel technisch als financieel heel lastig.

De Zeevaardersbuurt ligt in de zone van beschermd stadsgezicht. In de nieuwbouwplannen komen daarom verwijzingen terug naar de oorspronkelijke situatie.


Het gaat om de volgende straten:

- Nieuwe Kerkstraat 28 t/m 58 + 7 t/m 33
- Cornelis Houtmanstraat 2 t/m 24 + 3 t/m 45
- Jacob van Heemskerkstraat 1 t/m 27 + 2 t/m 34
- Willem Barendszoonstraat 2 t/m 24
- 2e Van Leyden Gaelstraat 71 t/m 79

In totaal zijn het oude 41 woningen van Waterweg Wonen en 81 woningen van Samenwerking uit 1918.

Planning

De sloopwerkzaamheden starten naar verwachting in oktober 2024. Na de sloopfase wordt het terrein bouwrijp gemaakt. In 2025 start de bouw en ze hopen in 2026 de nieuwe woningen op te leveren. In de komende maanden wordt een plan opgesteld voor de sloop en wordt het nieuwbouwplan verder uitgewerkt.


Nieuwbouwplannen

Alle woningen worden gebouwd voor de sociale huursector. De huurprijzen zijn nu nog niet bekend. Waterweg Wonen bouwt 28 betaalbare eengezinswoningen in de Jacob van Heemskerkstraat, de 2e van Leyden Gaelstraat en de Willem Barendszoonstraat. Samenwerking bouwt ongeveer 89 tweekamer- en driekamerappartementen en een buurtontmoetingsplek, ook bedoeld voor de sociale huur.

Verhuur woningen

De verhuur van de woningen laat nog even op zich wachten. De woningen worden tegen die tijd aangeboden op Woonnet Rijnmond. Geïnteresseerden moeten zich hier inschrijven om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Waterweg Wonen

van Hogendorplaan 1011, Vlaardingen

Meer over Waterweg Wonen →