Categorieën

Service

Sollicitatiegesprek? Zo bereid je je goed voor

Sollicitatiegesprek? Zo bereid je je goed voor
Nieuws

Sollicitatiegesprek? Zo bereid je je goed voor

  • Redactie
  • 23-08-2021
  • Nieuws
Sollicitatiegesprek? Zo bereid je je goed voor
Een sollicitatiegesprek kan misschien spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding hoeft dat helemaal niet. Een cv maken is eigenlijk hetzelfde: dat klinkt in het begin ook als een lastige opdracht maar met het juiste cv voorbeeld heb je dat klusje zo geklaard. Als je onderstaande checklist gebruikt, zit jij straks goed voorbereid en kalm aan de gesprekstafel.

1.      Vorm een beeld van de ideale kandidaat

Je begint met het doorlezen van de vacature. Dit is een uitstekende manier om voor jezelf een beeld te vormen van de ideale kandidaat. Een werkgever kijkt niet alleen naar jouw werkervaring en de kennis die je in huis hebt, maar ook of jij als persoon goed past bij het bedrijf. Vaak vind je op de bedrijfswebsite bij ‘Werken bij’ of ‘Vacatures’ meer informatie over het soort kandidaten waar ze naar op zoek zijn.

2.      Doe onderzoek naar het bedrijf waar je solliciteert

Bij een goede voorbereiding moet je ook onderzoek doen naar het bedrijf waar je solliciteert. Zoek bijvoorbeeld op in welke branche de werkgever actief is en hoe groot de organisatie is. Het is ook handig om op zoek te gaan naar nieuws op de website of social media zodat je met meer kennis het gesprek ingaat.

3. Leer je gesprekspartner alvast kennen

Het is altijd fijn om te weten met wie je een sollicitatiegesprek hebt. Als je de namen kent van je gesprekspartners kan het fijn zijn om te weten hoe ze eruit zien en welke functie ze bekleden. Je kunt dit wellicht vinden via Google of via LinkedIn.

4. Beantwoord van tevoren veel voorkomende vragen

Vaak krijg je op een sollicitatiegesprek dezelfde soort vragen. Om je hier goed op voor te bereiden kun je op zoek gaan naar veel gestelde vragen en daar alvast in je hoofd een antwoord op formuleren. Daarnaast is het ook slim om zelf een aantal vragen voor te bereiden. Bedenk wat je graag wilt weten over de functie of over het bedrijf. Zo voorkom je dat je ter plekke vragen moet bedenken.

5. Schrijf een goede elevator pitch

Meestal is een van de eerste vragen tijdens een gesprek: ‘Vertel eens wat over jezelf’. Als je je daar niet op voorbereidt, sta je misschien met een mond vol tanden. Daarom kun je het beste een elevator pitch uitschrijven. Dit is een kort stukje om jezelf voor te stellen aan je gesprekspartners. Zo’n stukje duurt ongeveer een minuut.

6. Check hoe je naar je sollicitatie gaat

Nu je de inhoud van het gesprek goed hebt voorbereid, kun je tijd besteden aan de route naar het bedrijf toe. Denk na over het soort vervoer dat je neemt, hoe laat je moet vertrekken en houd ook rekening met eventuele files. Kun je goed parkeren bij het bedrijf? Of is het handiger om met het openbaar vervoer te komen? Vergeet ook niet om je telefoon op te laden zodat je bereikbaar blijft.

Met deze tips weet je precies wat je moet doen om goed voorbereid je sollicitatiegesprek in te gaan.