Soms moet hulp van ver komen. Hoe verder hoe beter.
- Partnerbijdrage
- 21-05-2025
- Gezond

VLAARDINGEN - Je kent het wel. Die ene supermarkt waar ze jouw favoriete wijn verkopen. Die kroeg waar de barman al weet wat je wilt bestellen voordat je je mond opendoet. Dat parkbankje waar je stiekem je jointje rookt. Of die dealer die je kan bellen, dag en nacht.
Als je verslaafd bent, is je hele wereld een groot web van vertrouwde plekken, mensen en gewoontes die allemaal één ding gemeen hebben: ze houden je verslaving in stand.
"Mijn huis was helemaal ingericht rond mijn drankgebruik," vertelt een anonieme cliënt. "Overal strategisch verstopte flessen. Een koelkast vol bier 'voor visite'. Ik had zelfs een vaste looproute langs drie verschillende slijterijen, zodat niemand door zou hebben hoeveel ik echt dronk."
Het klinkt misschien herkenbaar. Feit is dat je leven langzaam wordt overgenomen. Eerst merk je het nauwelijks. Het hoort erbij, denk je nog. Totdat je beseft dat alles en dan bedoel ik ook echt álles in dienst staat van je verslaving.
Afkicken in je eigen omgeving is daarom vaak een mission impossible. Want overal loeren de verleidingen. De stress van werk. Die vervelende buurman. Het café op de hoek. De vrienden waarmee je altijd gebruikt. Zelfs bepaalde geuren, geluiden of muziek kunnen triggers zijn die het verlangen aanwakkeren.
Geen wonder dat steeds meer mensen kiezen voor een afkickkliniek ver van huis. Letterlijk hoe verder, hoe beter.
"Ik had al drie keer geprobeerd te stoppen via de reguliere weg," zegt een anonieme cliënt. "Dagbehandeling, therapie in mijn eigen stad. Maar op weg naar huis na een sessie liep ik telkens langs dezelfde slijterij. Je raadt het al: binnen een week zat ik weer in hetzelfde patroon."
De oplossing? Hij koos voor een afkickkliniek in Spanje. "Ineens zat er 1500 kilometer tussen mij en mijn oude gewoontes. Geen enkele mogelijkheid om even snel terug te vallen."
Deze trend zet door. Nederlandse verslaafden zoeken herstel in verre oorden. Een afkickkliniek Spanje, een rehab-center in Zuid-Afrika, of zelfs afkicken Thailand, het wordt steeds populairder.
En dat is logisch ook. In een compleet nieuwe omgeving, zonder je gebruikelijke triggers, kun je écht focussen op herstel. Je oude gewoontes, contacten en uitvluchten zijn letterlijk buiten bereik.
"Je kunt hier niet zomaar even weglopen als het moeilijk wordt," legt Carien van Houte van THE YOUTURN uit. "Die fysieke afstand creëert een mentale ruimte om echt te werken aan jezelf. Mijn raad is: hoe groter de afstand, hoe makkelijker het herstel"
Bij zo'n kliniek in het buitenland krijg je bovendien vaak een intensievere behandeling dan in de standaardzorg. Geen uurtje therapie per week, maar een volledig dagprogramma. Persoonlijke aandacht, groepssessies, lichaamswerk - alles is erop gericht om niet alleen de verslaving aan te pakken, maar ook de onderliggende problemen.
"In Thailand zat ik tussen de palmbomen," vertelt een anonieme cliënt. "Elke ochtend rust bij zonsopgang. Dat klinkt misschien zweverig, maar juist die totaal andere omgeving hielp me om mijn leven opnieuw uit te vinden."