Categorieën

Service

Stadsdichter nummer 8: Jordy Dijkshoorn!

Stadsdichter nummer 8: Jordy Dijkshoorn!
Nieuws

Stadsdichter nummer 8: Jordy Dijkshoorn!

  • Redactie
  • 26-01-2024
  • Nieuws
Stadsdichter nummer 8: Jordy Dijkshoorn!

Fotografie: Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - Het is officieel! Voor de periode van 2024-2026 zijn Jordy Dijkshoorn (senior) en Indy Sprado (junior) de nieuwe Stadsdichters van Vlaardingen. Gisteren, op Nationale Gedichtendag, zijn de namen onthuld in een feestelijke bijeenkomst in Kade40, waarbij ook wethouder van Cultuur Lianne van Kalken betrokken was. Deze nieuwe Stadsdichters Senior & Junior gaan 1 februari 2024 officieel aan de schrijf voor de stad Vlaardingen en haar bewoners.

Jordy Dijkshoorn is sowieso al een bekende naam ‘in het Vlaardingse’, als voormalig frontman van de groep De Likt, theatermaker en acteur. Dat is niet alleen glitter en glamour, en allesbehalve bakken vol geld, want Jordy werkt ook als glazenwasser. En het Vlaardingse heeft hij inmiddels ingeruild voor Rotterdam-Overschie. Hij is de achtste in de rij van Stadsdichters van Vlaardingen, en staat daarbij literair gezien op 'de schouders van reuzen’; zijn voorgangers waren Kees Alderliesten, Teuntje Verheul – Vreugdenhil, Benne van der Velde, Aat Rolaff, Mirjam Poolster, Look J Boden en Marjoleine van Aperen.

Het heeft wel vijf jaar geduurd voor het zover was. Marjoleine van Aperen, de laatste Vlaardingse stadsdichter nam alweer afscheid in 2019 en sindsdien ontbrak het aan culturele kritiek en bijval in dichtvorm op alles wat in Vlaardingen gebeurt. En dat gold ook voor een Junior Stadsdichter (14-18 jaar), waar je doorgaans na benoeming helaas heel weinig meer van hoort.

Ter ere van Nationale Gedichtendag is er ook een poëzie expositie te zien van 15 januari tot en met 8 februari. Zes regionale dichters vertonen hun beste werk aan de muren bij KADE40. Het winnende werk in de verkiezing voor senior en junior stadsdichter hangt ook daar uitgestald.