Categorie├źn

Service

Temperatuurrecord binnen handbereik

Temperatuurrecord binnen handbereik
Nieuws

Temperatuurrecord binnen handbereik

  • Redactie
  • 24-02-2021
  • Nieuws
Temperatuurrecord binnen handbereik
VLAARDINGEN - Vandaag kan in onze regio opnieuw een temperatuurrecord worden gebroken.

Weerman Tom Bruin rekent voor vanmiddag op een temperatuur rond de zeventien graden, maar als het even anders uitpakt ligt een record voor 24 februari in het verschiet. De twintig graden ligt vandaag in Nederland binnen handbereik, ook al is de kans het grootst dat die gemeten wordt in Zuidoost-Nederland.

Zondag werd al een record bereikt, aldus Bruin. Toen werd het 18,7 graden in het Waterweggebied. “Het oude record stond op naam van februari 2015, maar toen was het op 17 februari dat in Vlaardingen een maximumtemperatuur werd bereikt van zeventien graden.”

“Het zijn uitzonderlijke weertypes de laatste tijd”, aldus de weerman. Ook al begrijpt hij hoe de hoge temperaturen worden veroorzaakt. “In de periode van 7 t/m 12 februari hadden we te maken met de Russische beer. Dat houdt in dat er ijskoude lucht uit Rusland ongehinderd naar West-Europa kon stromen. Nu is de situatie omgekeerd: er stroomt nu tropische lucht rechtstreeks van Afrika onze kant op. Vandaar ook het Saharazand dat ook meegevoerd is.” Morgen draait de wind naar het west tot noordwesten er stroomt er minder zachte lucht over de regio.

Even ter vergelijk: tussen 20 en 28 februari bedraagt de gemiddelde maximumtemperatuur gemeten op het vliegveld in Rotterdam 7,9 graden en de minimumtemperatuur 1,6 graden. Twee jaar geleden, in 2019, was het eind februari ook zeer zacht. Op 27 februari steeg de temperatuur in het Limburgse Arcen naar 20,5 graden. Dat betekende de warmste meteorologische winterdag ooit in Nederland gemeten.