Categorieën

Service

Tentoonstelling ‘Joden in Vlaardingen’ in Streekmuseum

Tentoonstelling ‘Joden in Vlaardingen’ in Streekmuseum
Uit

Tentoonstelling ‘Joden in Vlaardingen’ in Streekmuseum

  • Redactie
  • 24-01-2022
  • Uit
Tentoonstelling ‘Joden in Vlaardingen’ in Streekmuseum
VLAARDINGEN - In Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg 50 is een expositie ingericht over de Joden in Vlaardingen. Dit ter gelegenheid van het feit dat de ‘Stolpersteine – Struikelstenen’ binnenkort worden geplaatst in de trottoirs voor de huizen van de vermoorde Vlaardingse Joden.

Op een bescheiden expositie toont het Streekmuseum de geschiedenis van de Joden die in Vlaardingen woonden, die zich gemeld hebben bij het stadhuis op de Markt te Vlaardingen, in totaal 58 personen. Plus de tien niet Vlaardingse Joden die hier in Vlaardingen op verschillende adressen zich hebben schuil gehouden tot 5 mei 1945. 

Vijftig mensen van buiten Vlaardingen zaten gedurende de oorlog ondergedoken in de haringstad. Allen overleefden het einde van de oorlog Zeven personen hebben jaren in het huisje van de familie Ruijgrok aan de Holyweg gebivakkeerd. Zestien Joden hebben ondergedoken gezeten op het Narcisplein in Vlaardingen-Ambacht op twee zolders bij de familie Jansen. Al deze onderduikers moesten worden voorzien van voedsel in samenwerking met andere Vlaardingers. Een wonder dat deze personen nooit zijn ontdekt, want de Vlaardingse Commissaris van Politie woonde op hetzelfde Narcisplein.

De opening van de tentoonstelling ‘Joden in Vlaardingen’ (hopelijk) op zaterdag 29 januari 2022 om 14.00 uur. Bij verlenging van de Corona maatregelen wordt de opening verschoven naar 5 februari 2022. Tijdens deze tentoonstelling zijn ook de Stolpersteine nog te bewonderen.

Het Streekmuseum is iedere zaterdag en iedere eerste zondag van de maand geopend van 14.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis.