Categorieën

Service

Tips van Thuis: hoe energiezuinig is je woning?

Tips van Thuis: hoe energiezuinig is je woning?
Wonen

Tips van Thuis: hoe energiezuinig is je woning?

  • Ingezonden mededeling
  • 11-07-2023
  • Wonen
Tips van Thuis: hoe energiezuinig is je woning?
VLAARDINGEN - Uw woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Bij het kopen of huren van een nieuwe woning is het daarom belangrijk dat u informatie heeft over de energiezuinigheid van deze woning.

Door het energielabel ziet u in 1 oogopslag of uw eventuele nieuwe woning energiezuinig of onzuinig is, dit ten opzichte van andere woningen die u op het oog heeft. Immers, iedere woningkoperkan kiezen uit 16 te koop staande woningen welke aan zijn 'basiseisen' voldoet...

Het certificaat heeft dezelfde vorm als dat bij wasmachines, koelkasten en auto's. Labelklassen (zeer zuinig met een A++ tot en met minst zuinig met een G) en kleuren (donkergroen-rood) laten zien hoe energiezuinig de woning is. Het energielabel vermeldt ook informatie over de isolatie van dak, gevel, muren, ramen en vloeren. En over het energieverbruik van bijvoorbeeld de centrale verwarming en eventuele ventilatiesysteem.

Daarnaast krijgt u standaardadviezen hoe u de woning (nog) energiezuiniger kunt maken. Door besparingsmaatregelen kan een woning in waarde stijgen, bijvoorbeeld doordat het in een hogere energieklasse terechtkomt. En daarmee dus ook aantrekkelijker voor toekomstige kopers van uw woning.

Uitzonderingen Energielabel

Bij koop of verkoop van een officieel erkend monument, woonboot of woonwagen hoeft geen energielabel overhandigd te worden. Er zijn nog enkele andere uitzonderingen. Kijk daarvoor en voor meer informatie over de uitzonderingen op www.rijksoverheid.nl.

Huis verkopen: verplicht energielabel

Als u uw huis verkoopt, dan moet u aan de koper laten zien welk definitief energielabel de woning heeft. Doet u dit niet, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot 400 euro. Het aanvragen van een definitief energielabel kost enkele tientjes. Dit is snel en eenvoudig te doen via een online tool op www.energielabelvoorwoningen.nl.

Subsidies of speciale hypotheek

Van vrijwel alle woningen in Nederland is nu het energielabel te bekijken. Op de site www.energielabel.nl zijn alle officiële labels van woningen te zien en voor de overige woningen staat er een indicatief energielabel.

Makelaardij Thuis
Korte Hoogstraat 33a
3131 BJ Vlaardingen
[email protected]
010 - 474 37 71
www.makelaardij-thuis.nl

Makelaardij Thuis

Korte Hoogstraat 33a, Vlaardingen

Meer over Makelaardij Thuis →