Categorie├źn

Service

Vanaf 11 juli niet meer bevallen in Franciscus Vlietland

Vanaf 11 juli niet meer bevallen in Franciscus Vlietland
Gezond

Vanaf 11 juli niet meer bevallen in Franciscus Vlietland

  • Redactie
  • 25-06-2022
  • Gezond
Vanaf 11 juli niet meer bevallen in Franciscus Vlietland
VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Binnenkort kunnen vrouwen niet meer bevallen in Franciscus Vlietland, maar alleen nog in Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Door het grote tekort aan specialisten lukt het het Franciscus Gasthuis & Vlietland niet langer om op beide ziekenhuislocaties - in Schiedam en Rotterdam - de volledige geboortezorg te bieden die zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s nodig hebben. Dit betekent dat het ziekenhuis er voor kiest de verlos-, kraam- en neonatologie afdelingen van Franciscus Vlietland vanaf 11 juli samen te voegen met deze afdelingen in Franciscus Gasthuis.

Voor de controles voor en na de bevalling kunnen zwangere vrouwen op beide ziekenhuislocaties terecht. Marjolein Tasche, voorzitter Raad van Bestuur Franciscus: ,,Het is heel vervelend dat we door personeelstekort genoodzaakt zijn de geboortezorg vervroegd te concentreren. We hadden dit graag pas met de opening van het nieuw te bouwen Vrouw & Kind Centrum gedaan. Met de verloskundigen in de regio en de gynaecologen kijken we naar een toekomstbestendige invulling van de prenatale zorg op beide locaties. Zo starten we na de zomer met de verloskundigen uit de regio Nieuw Waterweg Noord met een Verloskundig Prenataal Triage Centrum in Franciscus Vlietland in Schiedam. In dit centrum kunnen zwangere vrouwen terecht voor eerstelijnszorg, zorg verleend door de eigen verloskundige, tijdens de zwangerschap. Hierdoor kunnen de zwangere vrouwen voor alle zorg vóór en na de bevalling dichtbij huis terecht op beide ziekenhuislocaties. Alleen voor de bevalling en/of klinische opname gaat een zwangere vrouw of pasgeboren baby naar Franciscus Gasthuis.'' Na de bevalling kunnen poliklinische controleafspraken voor baby’s op beide ziekenhuislocaties plaatsvinden.

Iris Lensveld, verloskundige en voorzitter verloskundigencoöperatie VeRVe: ,,Wij zijn natuurlijk niet blij met de verplaatsing van de geboortezorg van Schiedam naar Rotterdam. We snappen echter de noodzaak.''

Eind 2022 start Franciscus met de bouw van een Vrouw & Kind Centrum op het terrein van Franciscus Gasthuis. De nieuwbouw biedt het ziekenhuis de mogelijkheid om gezinsgerichte zorg vorm te geven waarbij het uitgangspunt is moeder en kind niet meer te scheiden, door éénpersoonskamers te maken die groot genoeg zijn om ouders/verzorgers bij hun kind op de kamer te laten slapen. De kinderafdeling krijgt een eigen daktuin, die ook toegankelijk is voor ouders van kinderen die op de afdeling Neonatologie zijn opgenomen. Deze afdeling krijgt naast de speelkamer ook een tiener/lounge kamer en een Ronald Mc Donald Huiskamer. De verwachte realisatie is eind 2024.