Categorie├źn

Service

Vandaag: het einde van de 1,5 meter samenleving!

Vandaag: het einde van de 1,5 meter samenleving!
Nieuws

Vandaag: het einde van de 1,5 meter samenleving!

  • Redactie
  • 25-09-2021
  • Nieuws
Vandaag: het einde van de 1,5 meter samenleving!
VLAARDINGEN – Vanaf vandaag hoef je officieel geen anderhalve meter afstand meer te houden, na dat anderhalf jaar lang wel te hebben gedaan. Corona lijkt daarmee onder controle, hoewel er nog wel wat ‘te vaccineren valt’; tot voor kort moesten in ieder geval nog zo’n 1,8 miljoen mensen het zonder één of twee vaccinaties doen.

Nu deze regel losgelaten wordt, wordt wel weer het coronabewijs ingevoerd op plekken waar het naar verwachting drukker wordt. Dat is het geval bij alle horeca binnen, bij evenementen zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden en bij voorstellingen van kunst en cultuur zoals in bioscopen en theaters. Het coronabewijs is verplicht vanaf 13 jaar, en vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd. In de horeca blijft overigens een verplichte sluitingstijd van 00.00 uur tot 06.00 uur gelden.

Evenementen binnen en zonder vaste zitplaats, mogen met maximaal 75 procent van de normale capaciteit doorgaan. Mét een vaste zitplaats is er geen maximaal aantal bezoekers. Voor evenementen die buiten worden gehouden geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor alle evenementen geldt: een coronacheck is verplicht.

Op het vliegveld, in vliegtuigen, treinen, bussen, trams, metro, taxi’s, boten richting de Waddeneilanden en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Op perrons en in stations is er geen verplichting meer van een mondkapje.

De maximale groepsgroottes in het mbo en het hoger onderwijs vervallen vanaf vandaag. Dat geldt ook voor de mondkapjesplicht buiten de leslokalen en collegezalen. Goed nieuws voor ouders van jongere kinderen is er ook: op de kinderopvang en het primair onderwijs is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt als er één besmetting is.

Tenslotte wordt wel benadrukt dat het belangrijk blijft om je aan wat basisregels te houden: handen wassen dus, geen handen schudden, testen bij klachten en goed ventileren.