Categorieën

Service

Vijftien Stolpersteine in de straten van de stad

Vijftien Stolpersteine in de straten van de stad
Nieuws

Vijftien Stolpersteine in de straten van de stad

  • Redactie
  • 30-03-2022
  • Nieuws
Vijftien Stolpersteine in de straten van de stad
VLAARDINGEN - Struikelstenen zijn het. Niet om echt over te struikelen, maar eigenlijk om uw gedachten weer even een buiteling te laten maken. Een buiteling van uw alledaagse beslommeringen – op tijd op school zijn, het boodschappenlijstje, de plannen voor het weekend – naar het herdenken van de slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Sinds kort heeft Vlaardingen 15 van deze struikelstenen. Ze zijn ontwikkeld door kunstenaar Gunter Demnig. Er zijn 14 stenen die ons herinneren aan Joodse Vlaardingers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht en één ter herinnering aan een Vlaardinger die omgebracht werd vanwege verzetsactiviteiten. Alle 15 stadsgenoten die ooit door dezelfde straten wandelden als wij nu. Nietsvermoedend maar misschien toch al wat verontrust over de ontwikkelingen in de wereld van toen, zonder besef van het naderende onheil dat hen te wachten stond. In de huidige situatie voelt dat onheil dichterbij dan de afgelopen 75 jaar en daarmee maken de struikelstenen ons ook weer bewust van wat vrijheid betekent en dat we die vrijheid niet voor lief moeten nemen maar moeten koesteren

Meer weten?

Voor wie meer wil weten, is er op www.hvv-vlaardingen.nl een lesbrief te downloaden over de Vlaardingse Stolpersteine. Een kaart met de locaties van de Vlaardingse Stolpersteine kun je HIER vinden.