Categorieën

Service

Vlaardingen herdenkt 78 jaar Hiroshima en Nagasaki

Vlaardingen herdenkt 78 jaar Hiroshima en Nagasaki
Nieuws

Vlaardingen herdenkt 78 jaar Hiroshima en Nagasaki

  • Redactie
  • 03-08-2023
  • Nieuws
Vlaardingen herdenkt 78 jaar Hiroshima en Nagasaki
VLAARDINGEN - Platform Ander Vlaardingen, Vele Vlaardingers Eén Huis en Pax Ambassade van Vrede organiseren op zondag 6 augustus een herdenking van 78 jaar Hiroshima en Hagasaki. De bijeenkomst start om 19.30 uur in het rosarium aan de Holysingel. 

In de hele wereld, en zo ook op meerdere plekken waar kernwapens in België -Duitsland én Nederland (vliegbasis Volkel) zijn opgeslagen, zal op 6 augustus worden stilgestaan bij 78 jaar Hiroshima en Nagasaki. PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen en Vele Vlaardingers Eén Huis organiseren een korte samenkomst voor een ‘herdenking Hiroshima en Nagasaki’ in Vlaardingen.

Het is 78 jaar geleden dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki bijna volledig werden verwoest door twee atoombommen. Het meest verschrikkelijke wapen dat ooit werd uitgevonden door de mens leidde tot heel veel doden en ook tot onherroepelijke trauma's die generaties lang nazinderen tot op de dag van vandaag.

Bij de herdenking in Vlaardingen herinneren wij de mensen die omkwamen en eren de overlevenden. Het onbeschrijfelijke menselijke leed dat de bombardementen veroorzaakten maakt duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren. ´Nooit weer Hiroshima, nooit weer Nagasaki’. 

Ondanks de gruwelijke en catastrofale effecten van het eventueel gebruik van deze wapens zijn er in januari 2023 wereldwijd 12.512 kernkoppen en daarvan ongeveer 9.576 in militaire voorraden voor mogelijk gebruik - 86 meer dan in januari 2022. De meeste van deze wapens zijn vele malen krachtiger dan de bommen die 78 jaar geleden vielen en daarnaast neemt het gevaar dat kernwapens gebruikt zullen worden toe. We denken bijvoorbeeld aan de blijvende dreiging daarvan in het Midden-Oosten, de proeven in Noord-Korea en de dreiging van Poetin waarbij Rusland besloot om zijn kernwapenarsenaal in staat van paraatheid te brengen. Dreigen met deze massavernietigingswapens is sinds de oorlog in Oekraïne terug van nooit weggeweest.