Categorieën

Service

Vlaardingen houdt geld over. Of toch niet?

Vlaardingen houdt geld over. Of toch niet?
Nieuws

Vlaardingen houdt geld over. Of toch niet?

  • Redactie
  • 24-05-2019
  • Nieuws
Vlaardingen houdt geld over. Of toch niet?
VLAARDINGEN – ,,Vlaardingen sluit 2018 met positief resultaat af’’, zo luidde de kop van het persbericht dat gisteren werd verspreid. Daarin stond dat de gemeente Vlaardingen vorig jaar 8,6 miljoen euro heeft overgehouden. Boekhoudkundig klopt het, maar de praktijk werkt anders.

Het Rijk heeft aan Vlaardingen een bijdrage gegeven voor de kosten van de Blankenburgverbinding. Een bedrag van €8,8 miljoen, en dat bedrag zal in een ‘potje’ worden gestopt om die toekomstige kosten te kunnen dekken. Dat kun je dus nergens anders aan uitgeven en omgerekend betekent dat dus geen overschot op de ‘balans’ , maar een tekort (van €200.000). Een extra tegenvaller in de jaarrekening waren de kosten voor het verwijderen van asbest in één van de gemeentelijke panden, dat anders vrijwel onverkoopbaar was: Industrieweg 9. Dat zorgde voor een exploitatietekort van bijna €2 miljoen op het gemeentelijke vastgoed.

Er is daarbij wel €3 miljoen gestopt in de Algemene Reserve (om onvoorziene risico’s af te dekken) en er is €15 miljoen afgelost op de schulden. Het sparen en aflossen klinkt dan wel weer positief maar de komende jaren lopen de gemeentelijke schulden wel weer op. Er moet namelijk geïnvesteerd worden in een aantal zaken, zoals afgesproken in het nieuwe coalitieakkoord . Bijvoorbeeld in de aanpak van de binnenstad en het integrale huisvestingsplan voor het onderwijs. Om dat te betalen moet bezuinigd worden op andere zaken en ook gaan de lasten voor de inwoners omhoog. En extra geld voor de aanpak van de Marathonweg is er al helemaal niet.

Verantwoordelijk wethouder van Financiën Bart Bikkers is er ondanks alles positief onder: “Ondanks dat we 2018 financieel positief hebben afgesloten zijn er nog een hoop slagen te slaan. Dat zie je ook terug in het coalitieakkoord dat binnenkort wordt besproken in de gemeenteraad. Als we samen de schouders onder zetten, blijven we de goede kant op gaan.”