Categorie├źn

Service

Vlaardingen nu onder toezicht Provincie

Vlaardingen nu onder toezicht Provincie
Politiek

Vlaardingen nu onder toezicht Provincie

  • Redactie
  • 22-12-2019
  • Politiek
Vlaardingen nu onder toezicht Provincie
VLAARDINGEN – Afgelopen dinsdag kondigde wethouder Sebastiaan Nieuwland van Financiën al aan dat de Provincie Zuid-Holland mogelijk ging ingrijpen in Vlaardingen. De begroting was namelijk (nog) niet in en op orde en voor 15 november jongstleden had deze ingediend en sluitend moeten zijn. De gemeenteraad heeft er tenminste nog een paar maanden voor nodig om eruit te komen.

Enkele dagen na de mededeling van wethouder Nieuwland werd het college en daarmee ook de raad op de hoogte gesteld dat dit inderdaad ging gebeuren; De provincie Zuid-Holland stelt komend jaar niet alleen Vlaardingen maar ook Den Haag en Zwijndrecht onder preventief toezicht. De gemeente Den Haag diende te laat haar begroting bij de provincie in en de gemeente Zwijndrecht koos er voor om deze niet sluitend in te leveren; deze gemeente wilde daarmee een signaal afgeven dat tekorten op bijvoorbeeld jeugdzorg de ‘schuld’ van de landelijke overheid zijn. Die gaf te weinig geld toen verschillende vormen van zorg enkele jaren geleden de verantwoordelijkheid van gemeenten werd.

De provincie gaat nu samen met Vlaardingen bekijken wat er nodig is om de financiën weer in goed evenwicht te krijgen. De begrotingen die ingediend worden, en alle wijzigingen daarop zullen nu vooraf goedgekeurd moeten worden door de provincie. Als de begroting structureel en reëel sluitend is dan kan het preventief toezicht komen te vervallen. Dat zou overigens aanstaand jaar al kunnen zijn, afhankelijk waar de gemeenteraad voor kiest. Die kan zich bijvoorbeeld ook richten op sluitende begrotingen voor de jaren vanaf 2021.