Categorieën

Service

Vlaardingse in halve finale Miss World Nederland: 'Beauty with a purpose'

Vlaardingse in halve finale Miss World Nederland: 'Beauty with a purpose'
Nieuws

Vlaardingse in halve finale Miss World Nederland: 'Beauty with a purpose'

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 09-11-2021
  • Nieuws
Vlaardingse in halve finale Miss World Nederland: 'Beauty with a purpose'
VLAARDINGEN – Wie weet wordt ze volgend jaar gekroond tot Miss World, maar tot die tijd is het nog even ‘aan de bak’ hier in Nederland; de Vlaardingse Marianne van Bruinnessen is één van de kandidaten in de halve finale van de Miss World Nederland verkiezingen en over een paar weken, op 28 november, wordt bekend of ze door is naar de finale.

Voor wie denkt dat het nog steeds een wedstrijd is waarbij het puur om uiterlijk draait: vergeet dat maar, die tijd ligt al lang achter ons! ,,Veel mensen hebben eigenlijk geen idee wat dat inhoudt, zo’n missverkiezing’’, vertelt de 26-jarige Marianne. ,,Ik krijg nogal eens de opmerking dat het voor ‘tutjes’ is of dat het alleen om schoonheid draait. En eigenlijk is niets minder waar’’.

Natuurlijk brengen de kandidaten aan de Miss World Nederland een verzorgd uiterlijk mee, maar het is ook hard werken. En van elke deelnemer wordt verwacht dat er sprake is van grote sociale betrokkenheid, want je inzetten voor een maatschappelijk belangrijk doel hoort er helemaal bij. Marianne: ,,Persoonlijke groei staat centraal en dankzij Miss World Nederland heb ik een podium gekregen om me in te zetten voor een probleem waarvan ik vind dat dit steviger aangepakt moet worden: de gevolgen van seksueel misbruik en de hulpverlening aan vrouwen en meisjes die hiermee te maken krijgen. Slachtoffers van seksueel misbruik krijgen regelmatig (en ik spreek uit ervaring) opmerkingen te horen die de schuld bij henzelf leggen. Verschrikkelijk toch? En de totaal omgekeerde wereld. Voorbeelden hiervan zijn: 'Had je een jurkje aan? Want je weet hoe mannen zijn..' of 'Heb je wel duidelijk nee gezegd?'. Mijn uiteindelijke doel is om dit taboe te verbreken en een community te starten waar slachtoffers altijd terecht kunnen voor een praatje of peptalk. En ook om meer bewustzijn rond het probleem te scheppen, ook bij hulpverleners. Ik ben zelf ook slachtoffer, miste toen steun van hulpverleners en omgeving en hoorde later ook verhalen van anderen hierover. Overigens komt seksueel misbruik ook voor bij jongens en mannen’’.

Marianne heeft voor de door haar opgezette campagne ook al op social media een en ander opgezet. Op Instagram kun je dat vinden op deze link! en een mail sturen kan ook via [email protected] .

Ze heeft het er nu al druk mee, en volgt daarnaast ook nog een studie. Is dat al niet druk genoeg? ,,Ik wilde echt meedoen en dat begon eigenlijk al in mijn tienerjaren’’, vervolgt Marianne. ,,Daarin had ik een hele periode waarin ik niet lekker in mijn vel zat. Ik wilde dat aanpakken en heb toen in eerste instantie steeds een nieuw doel gesteld om te bereiken. Klein beginnen en steeds bedacht ik wat nieuws om mee aan de slag te gaan, dingen waar ik wat voor mezelf uit kon halen. Ik noem het ‘mijn  kleine projectjes’. En meedoen aan Miss World Nederland is dan wel wat groter’’, zo vertelt ze. ,,In de missie van de organisatie staat centraal dat het een platform is voor de jonge krachtige vrouw van de toekomst. Een ambitieuze en intellectuele vrouw die haar meningen, persoonlijkheid, talenten en schoonheid vorm kan geven en zo een positieve bijdrage kan leveren aan de huidige en toekomstige maatschappij. Kan het mooier?’’

Uiteindelijk werd Marianne gecast, waarbij ze in eerste instantie leek te moeten afhaken. ,,Ik volg een HBO opleiding Pedagogiek en had op de dag van de casting van potentiële kandidaten een tentamen’’. Een gevalletje ‘jammer maar helaas’? ,,Ik heb geschreven dat ik helaas niet kon die dag maar kreeg toch een tweede kans, ook omdat ik erg gemotiveerd was, en dat kwam goed over’’, aldus Marianne. ,,Inmiddels krijgen we veel trainingen en workshops. Onder meer over hoe je jezelf goed kunt presenteren, en dan niet uiterlijk, maar hoe je anderen positief kunt beïnvloeden. Uiteindelijk is het een heel proces van persoonlijke groei en het ontwikkelen van je talenten. Van sommige is het dan wel wat lastig om die te tonen in de finale, want ik ben gek op zwemmen…en dat is op een podium nogal lastig’’, lacht ze.

Waar wil Marianne ‘staan’ over een jaar of 5? ,,Het zou fantastisch zijn om mezelf straks Miss World te mogen noemen. Maar ik wil sowieso graag een voorbeeld zijn voor jonge meiden. Huisje, boompje, beestje lijkt me op termijn ook wel wat, maar na mijn studie Pedagogiek wil ik daarmee de hulpverlening in. Ouders steunen met hun kinderen, met in mijn achterhoofd dat ik zelf ook niet de ‘makkelijkste was’, als puber. Maar eerst de finale halen op 28 november. Ik zou natuurlijk wel een beetje teleurgesteld zijn als ik niet win, maar ik gun het iedereen van mijn medekandidaten; we zijn nou eenmaal zo’n hechte groep geworden’’, besluit ze.

Wie Marianne van Bruinnessen extra wil supporten kan haar vinden op de gratis app Mobstar