Categorieën

Service

Vlaardingen tegen Schiedam bij Miss World Nederland

Vlaardingen tegen Schiedam bij Miss World Nederland
Nieuws

Vlaardingen tegen Schiedam bij Miss World Nederland

  • Redactie
  • 25-07-2023
  • Nieuws
Vlaardingen tegen Schiedam bij Miss World Nederland

Cheyenne (l) en Marsha (r)

VLAARDINGEN/SCHIEDAM – In 2022 was de Vlaardingse Marianne van Bruinnessen finaliste bij de Miss World Nederland verkiezing. En ook dit jaar doet er weer een Vlaardingse mee voor de finale: Marsha Lispet. Daar strijdt zij voor de felbegeerde titel met Cheyenne den Dikkenboer die dat doet als trotse Schiedammer. Een echte regioderby dus? Nou, niet helemaal. Cheyenne is weliswaar oorspronkelijk uit Schiedam afkomstig, maar onderling is er geen enkele sprake van haat en nijd. Integendeel, Marsha en Cheyenne zijn (h)echte vriendinnen. We ontmoetten ze met een dubbele afspraak bij Lunchroom Veerplein 18.

Het duizelt soms een beetje waar het missverkiezingen betreft, want er was toch eerder sprake van een Miss Nederland, Rikkie Kollé, die eerder deze maand de kroon opgezet kreeg? Dat is wel zo, maar Rikkie deed officieel mee aan de Miss Universe Nederland verkiezing, en straks aan de Miss Universe verkiezing wereldwijd. Die begon ooit in 1952 en de ‘andere verkiezing’, die van Miss World, was net een jaartje eerder. De twee verkiezingen gaan nog niet samen, zodoende.

,,Cheyenne heeft me overgehaald om mee te doen, vorig jaar’’, zo start Marsha. ,,Ik zat niet in mijn beste periode, integendeel. Cheyenne heeft me als het ware opgeraapt en uitgenodigd om mee te gaan naar de casting voor Miss World Nederland’’. Marsha werd daardoor min of meer gedwongen andere keuzes te maken voor zichzelf, en vorig jaar december stonden ze bij de casting schouder aan schouder, waarbij ze gelijk succes hadden: ze mochten door voor de Miss World Nederland verkiezing!

,,We kenden elkaar wel wat langer’’, vult Cheyenne aan. ,,En ze heeft me weleens te pakken gehad bij onze gezamenlijke sportpassie, kickboksen. Daar kreeg ik tijdens het sparren een keer een leverstoot, en daar ging ik toch wel even op neer’’. Marsha sputtert wat tegen, en moet ook wel lachen: ,,Cheyenne heeft nu eenmaal zo’n typisch dansje, van die bewegingen bij het sparren die je aan ziet komen; tsja, dan is het niet moeilijk om op het juiste moment toe te slaan. Maar ze heeft mij ook weleens flink te pakken gehad hoor’’.

Tot verstoring van de vriendschap heeft het niet geleid, integendeel. Ze gaan samen de strijd aan, op de finale van de Miss World Nederland verkiezing op 24 oktober. ,,En als ik gekroond zou worden, dan zou ik die titel zo weer afstaan aan Cheyenne, als dat mocht’’, vervolgt Marsha. ,,Aangezien ik  door haar toedoen meedoe. Ik had overigens eerst wel wat twijfels, want van een ‘vleeskeuring’ moet ik niets hebben. Maar al gauw bleek dat juist bij deze verkiezing er geen sprake is van bijvoorbeeld een badpakkenronde, waarin je heen en weer over een podium moet paraderen. Het accent wordt juist gelegd op ‘sociaal kapitaal’ en inzet voor goede doelen. Dat komt naar voren in een keus die je maakt voor het onderdeel ‘Beauty with a purpose’, je inzetten voor de ander, de maatschappij’’.

Marsha en Cheyenne vertellen vervolgens over het hele traject, de fotoshoots, maar ook de trainingen en de keuzes om zich in te zetten voor een goed doel. Tijdens deze hele periode van Missverkiezingen, maar ook erna. ,,Ik ben dit jaar voor het eerst alleen op vakantie geweest’’, vertelt Cheyenne. ,,Dat lijkt misschien gewoon, maar voor mij was het de eerste keer. En dan niet alles van tevoren plannen, op de bestemming na, maar gewoon kijken wat er gebeurt. Ik ben net terug uit Tenerife, kende er niemand maar  heb wel veel geleerd over mezelf en over uit je ‘comfort-zone’ stappen’. Jezelf niets opleggen, even de druk weghalen en niet zo nodig moeten presteren. Dat was wat ik ervoer, en daar wil ik mee doorgaan. Ik merk dat bij jongeren er al snel veel prestatiedruk is, met als gevolg het risico op snel mentaal ‘afbranden’. En daarom wil ik me inzetten als een ambassadeur voor mental health’’.

Marsha heeft ook een keuze gemaakt om zich in te zetten op het gebied van geestelijke gezondheid; ze wil voorlichting geven over depressies, en is al in overleg met het Centrum voor Jeugd en Gezin om hieraan ‘handen en voeten’ te geven.  ,,Mijn visie hierin is een maatschappij creëren waarin jongeren en jongvolwassen met depressie meer gezien en gehoord worden. Ik heb er zelf mee te maken gehad, dat weten inmiddels veel mensen uit mijn omgeving, dus daar wil ik niet ‘moeilijk’ over doen. . Ik heb zelf veel hulp gehad van mijn netwerk om er uit te komen, maar er bestaat nog te vaak een verkeerd beeld van depressie, en daarvoor wil ik me inzetten’’.

Dat die inzet en de aanloop naar de Miss World Nederland verkiezing een drukke periode oplevert, is wel zeker. Cheyenne en Marsha hebben namelijk ook hun fulltime baan. Cheyenne werkt bij Management Producties, een Vlaardings bedrijf dat events en congressen organiseert. ,,Ik werk vanuit ideeën en bouw daarop voort met mijn collega’s. Als er dan een congres of event plaatsvindt waaraan ik mee heb gewerkt, dan is dat fantastisch om te ervaren; alles valt op zijn plek. Ik hou me op zo’n dag zelf ook bezig met een stuk presentatie en coördinatie, en dat komt goed van pas bij de Miss World Nederland Verkiezing’’.

Marsha is pedagoog, en houdt zich bezig met beleid en coaching van collega’s op ‘de werkvloer’. ,,Ik had bij het hele Miss World Nederland-traject het gevoel dat ik er niet zo tussen pas’’, aldus Marsha. ,,Ik ben wat minder van zelfpresentatie, en opmaken is al helemaal niet echt mijn ding’’. Maar Marsha is wel van de mooie dingen maken: ,,Ik schilder, daar leg ik veel van mezelf in. En anderen vinden dat blijkbaar mooi, want er zijn al wat van mijn aquarellen die elders aan de muur hangen. Daarnaast heb ik een droom om ooit nog een kinderboek te schrijven. Met een onderwerp wat aansluit bij wat misschien wel hard nodig is: kinderen weghalen van het beeldscherm, en meer naar buiten’’. Marsha noemt meer onderwerpen die ze in een boek wil verwerken, en da’s best veel. Maar haar vastberadenheid geeft vertrouwen dat zo’n boek er nog wel gaat komen.

Cheyenne en Marsha vinden elkaar in hun vriendschap niet alleen in het sparren in de kickboksring maar ook in heel veel creatieve uitingen; kunst en dansen bijvoorbeeld. Maar nu is er eerst de uitdaging van de komende finale van Miss World Nederland verkiezing. Op 24 oktober staan ze daarin weer tegenover elkaar. Maar ook zij aan zij, Vlaardingen mét Schiedam!