Categorieën

Service

Voortreffelijk wonen langs de Marathonweg

Voortreffelijk wonen langs de Marathonweg
Nieuws

Voortreffelijk wonen langs de Marathonweg

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 26-07-2021
  • Nieuws
Voortreffelijk wonen langs de Marathonweg
VLAARDINGEN – De gemeente Vlaardingen wil graag fietsstad nummer 1 van Nederland worden, maar er is nog een lange weg te gaan. Vlaardingen scoorde eerder in de einduitslag van verkiezing Fietsstad van het jaar 2020 in de onderste regionen, met een eindkwalificatie van ‘ondergemiddeld’, en slechter kan niet.

Wethouder Bart Bikkers was in 2018 bij het formuleren van de ambitie om fietsstad nummer 1 te worden nog positief: “Vlaardingen heeft alles in huis om fietsstad bij uitstek te zijn. Als we ons fietsnetwerk en fietsklimaat verbeteren, is de kans groot dat mensen vaker de fiets gebruiken.’’

Dat verbeteren van de fietspaden en fietsroutes was de inzet van een motie die in juli door de raad werd behandeld, en ingediend was door de ChristenUnie/SGP, D66, de PvdA en GroenLinks. De vier partijen vroegen in de motie aan het college om bij de nieuwbouw van het Floreskwartier (eengezinswoningen langs de Floreslaan) een vloeiende fietsverbinding aan te leggen. Een fietspad aan de kant van de Indische Buurt zonder haakse bochten óf een fietspad aan de Westwijkkant dat geschikt is voor verkeer in twee richtingen.

De motie was misschien wat overbodig, want op 29 juni werd hetzelfde punt al behandeld in een online bijeenkomst van de gemeente voor omwonenden van de Marathonweg. Daarbij ging het over de herinrichting van deze drukste en meest vervuilende weg in onze stad. Het fietspad aan de oostkant (Indische Buurtzijde) vervalt in die plannen, want de weg moet breder worden om het auto- en vrachtwagenverkeer beter te laten doorstromen. Fietsers moeten dan de Floreslaan op, of inderdaad op het fietspad aan de Westwijkkant rijden.

Minder goed nieuws is dat voor de toekomstige bewoners van het Floreskwartier , want met de verbreding van de Marathonweg komt die nu ook een stukje dichter bij de woningen te liggen.  En volgens de Vereniging Leefbaarheid Marathonweg vertelde de gemeente bij de presentatie dat er ook nog geen geld is voor de software voor de ‘intelligente verkeerslichten’. Die moeten zorgen voor een betere doorstroming, maar dat wordt dus nog wel even uitgesteld.

Dat mag wat de projectontwikkelaar betreft de pret niet drukken, want het is er ‘Elegant en Voortreffelijk wonen’  en je vindt er rust in een stedelijke omgeving, aldus de website