Categorieën

Service

Vredesweek Vlaardingen: Geen Vrede met Oorlog

Vredesweek Vlaardingen: Geen Vrede met Oorlog
Uit

Vredesweek Vlaardingen: Geen Vrede met Oorlog

  • Redactie
  • 14-09-2023
  • Uit
Vredesweek Vlaardingen: Geen Vrede met Oorlog

VLAARDINGEN - In Vlaardingen wordt van 14 tot en met 24 september weer de jaarlijkse Vredesweek gehouden, met als thema 'Geen Vrede met Oorlog'. Helaas actueler en harder nodig dan ooit, óók dicht bij huis! De PAX Ambassade van Vrede organiseert elk jaar deze week om, juist in de spiraal van geweld waarin de wereld zich op dit moment bevindt, ook aandacht te vragen voor een ander geluid. Dat begint in het klein, van mens tot mens. Een groet, een helpende hand, een luisterend oor. Bewustwording voor de noden van de ander, die niet altijd direct zichtbaar zijn.

Om in vrede met elkaar samen te kunnen leven is het belangrijk elkaar allereerst te leren kennen. Om met elkaar in contact te komen en informatie van betrokkenen te horen, vaak uit eerste hand, zijn een aantal activiteiten georganiseerd – de meeste gratis toegankelijk. Doorlopende activiteiten, die tijdens openingstijden te bezoeken zijn zoals een portret expositie van Kracht van Vrouwen in het Stadskantoor, de foto expositie Hope & Fear van Afghaans persfotograaf/ vluchteling Hedayat Amid in Museum Vlaardingen en bloemenschilderijen uit de herinneringen van de Oekraïense Katia Solodka in Kerkcentrum Holy. Daarnaast wordt er van zaterdag 16 tot en met 23 september dagelijks een stiltekring gehouden tussen 12.30 en 13.00 uur op het Van Hogendorpkwartier en zijn er themavieringen in alle kerken. Tijdens de hele week kun je overal in Vlaardingen vredesvlaggen en witte lintjes aantreffen.

Speciale evenementen tijdens deze week zijn lezingen in de Windwijzer: Zin op Zondag (Bram Grandia) zondag 17 september om 15.00 uur, Geen Vrede met Oorlog (David de Beer) maandag 18 september om 19.30 uur en in Museum Vlaardingen: sprekers vanuit Onderzoekplatform Bellingcat (Wim Zwijnenburg) plus Stop Wapenhandel (Wendela de Vries) zaterdag 23 september om 15.00 uur.

Voor culturele activiteiten die de rijkdom uit verschillende landen van herkomst verbinden rond het thema 'Geen Vrede met Oorlog' ben je welkom in de Kroepoekfabriek op donderdag 21 september om 20.00 uur (zang, muziek, gedichten), in de Bethelkerk op vrijdag 22 september om 20.00 uur (Korenfestival met community sing-in) of in de Windwijzer eveneens op vrijdag 22 september om 20.00 uur (film Het Verloren Transport).

De Vredesweek 2023 wordt actief afgesloten met een Vredeswandeling op zondag 24 september. Wandelaars worden opgeroepen zich vanaf 13.45 uur te verzamelen bij de Historische Mozaïekbanken aan de Hoflaan. Via een route van circa 4,5 kilometer met meerdere stopplaatsen met aandacht voor oorlogsgebieden, is de eindbestemming Mrija - de tijdelijke Oekraïense woonwijk. Hier zullen ook vluchtelingen uit andere landen, die al langer in Vlaardingen wonen, mooie dingen uit hun land van herkomst laten zien waar ze trots op zijn. We hopen dan ook op een grote opkomst!

Uitgebreide informatie over inhoud, locatie, tijden, wijze van reserveren en eventuele kosten kunt u vinden op de website.