Waarom is koffie bitter en hoe kun je dit verhelpen?
- Ingezonden mededeling
- 10-02-2022
- Winkelen
Hoe kan het dat koffie bitter smaakt?
Eigenlijk is bittere koffie niets meer en niets minder dan koffie die flink uit balans is. Waar dit aan kan liggen? Dat is de vraag? Het is dus belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is dat er zo'n bittere smaak te proeven valt. Als je deze eenmaal weet, kun je verder aan de slag om er wat aan te gaan doen. We hebben hier een aantal van de meest voorkomende oorzaken waarom koffie bitter kan gaan smaken op een rijtje gezet voor je, zodat het makkelijker wordt om uit te zoeken waar het aan kan liggen.#1: Slechte hygiëne van de apparaten
Een veel voorkomende oorzaak van bitter smakende koffie is dat de apparaten waarin deze wordt gezet niet goed zijn onderhouden. Veel mensen denken vaak dat een koffiemachine er is om zoveel mogelijk kopjes mee te zetten, en dat je er verder niet of nauwelijks meer omkijken naar hebt. Het tegenovergestelde is echter waar. Want juist als je wilt dat na verloop van tijd de smaak net zo goed blijft, en een koffiezetapparaat zo lang mogelijk meegaat, is het uiterst belangrijk deze regelmatig schoon te maken en onderhoud te plegen wanneer mogelijk.
#2: Koffiebonen schieten kwalitatief tekort
Met koffiebonen die op een juiste manier zijn verpakt en geplukt kun je normaal gesproken een heerlijke bakkie zetten. Wanneer deze echter kwalitatief een stuk minder zijn, kan dit het tegenovergestelde effect hebben. Mochten ze niet goed en vers gebrand zijn, dan kan dit resulteren in koffie met een erg bittere smaak. Kies daarom altijd voor koffiebonen van een zo hoog mogelijke kwaliteit als je wilt dat je koffie niet bitter smaakt.
#3: Afstelling van de machine is niet goed
Net als de hygiëne van een koffiezetapparaat- of automaat, is ook de afstelling hiervan vaak cruciaal. Dit is vooral het geval wanneer je een espressomachine hebt, maar geldt eigenlijk voor alle koffie. Meestal wordt er gedacht dat een espresso zo bitter mogelijk hoort te zijn, maar dat is niet helemaal waar. Het hoort eigenlijk eerder fris en een beetje zoet te smaken. Let hier dus extra goed op wanneer je kiest voor deze specifieke soort koffie.
#4: Koffie is te fijn gemalen
Mocht je hele bittere koffie zetten met als oorzaak dat deze te fijn gemalen wordt, dan kun je er op zich makkelijk achter komen of dit daadwerkelijk je probleem is. Het beste doe je dit door steeds een beetje af te wisselen met de standen op je koffiemolen, net zolang totdat je een betere smaak krijgt. Het kan dan weliswaar even duren, maar vaak blijkt dit wel de reden te zijn dat koffie vrij bitter smaakt. Mensen malen deze al vrij snel veel te fijn, en het valt niet te ontkennen dat de smaak daardoor erg verbitterd.
#5: Het water is te heet
Dit klinkt misschien raar, maar te heet water zorgt voor erg bittere koffie. Op sommige apparaten laten mensen het water eerst helemaal koken voordat ze beginnen met het maken van de koffie zelf. Daardoor verbrandt deze als het ware, en komen er smaken vrij die heel erg bitter worden. Let er daarom goed op dat je zoveel mogelijk de ideale temperatuur aan probeert te houden, deze ligt tussen de 92 en 94 graden. Mocht je last hebben van erg bittere koffie, dan is het dus goed om de temperatuur even goed te controleren voordat je de volgende lading gaat zetten.