Categorie├źn

Service

Waarom is koffie bitter en hoe kun je dit verhelpen?

Waarom is koffie bitter en hoe kun je dit verhelpen?
Winkelen

Waarom is koffie bitter en hoe kun je dit verhelpen?

  • Ingezonden mededeling
  • 10-02-2022
  • Winkelen
Waarom is koffie bitter en hoe kun je dit verhelpen?
Vraag je jezelf ook weleens af waarom de koffie zo bitter smaakt? Je kent het wel, als je net zin hebt in een heerlijke bak koffie om even lekker te kunnen genieten, blijkt de smaak een beetje tegen te vallen. Erg vervelend natuurlijk, want we kijken vrijwel allemaal dagelijks uit naar een goede kop koffie. Als daar dan ineens minder van genoten kan worden, is dit een tegenvaller. Maar niet getreurd, er zijn namelijk verschillende redenen waarom koffie soms erg bitter kan smaken. Bovendien is er eigenlijk bijna altijd wat aan te doen. Hoe precies? Dat zie je hieronder. 

Hoe kan het dat koffie bitter smaakt?

Eigenlijk is bittere koffie niets meer en niets minder dan koffie die flink uit balans is. Waar dit aan kan liggen? Dat is de vraag? Het is dus belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is dat er zo'n bittere smaak te proeven valt. Als je deze eenmaal weet, kun je verder aan de slag om er wat aan te gaan doen. We hebben hier een aantal van de meest voorkomende oorzaken waarom koffie bitter kan gaan smaken op een rijtje gezet voor je, zodat het makkelijker wordt om uit te zoeken waar het aan kan liggen.

#1: Slechte hygiëne van de apparaten
Een veel voorkomende oorzaak van bitter smakende koffie is dat de apparaten waarin deze wordt gezet niet goed zijn onderhouden. Veel mensen denken vaak dat een koffiemachine er is om zoveel mogelijk kopjes mee te zetten, en dat je er verder niet of nauwelijks meer omkijken naar hebt. Het tegenovergestelde is echter waar. Want juist als je wilt dat na verloop van tijd de smaak net zo goed blijft, en een koffiezetapparaat zo lang mogelijk meegaat, is het uiterst belangrijk deze regelmatig schoon te maken en onderhoud te plegen wanneer mogelijk.

#2: Koffiebonen schieten kwalitatief tekort
Met koffiebonen die op een juiste manier zijn verpakt en geplukt kun je normaal gesproken een heerlijke bakkie zetten. Wanneer deze echter kwalitatief een stuk minder zijn, kan dit het tegenovergestelde effect hebben. Mochten ze niet goed en vers gebrand zijn, dan kan dit resulteren in koffie met een erg bittere smaak. Kies daarom altijd voor koffiebonen van een zo hoog mogelijke kwaliteit als je wilt dat je koffie niet bitter smaakt.

#3: Afstelling van de machine is niet goed
Net als de hygiëne van een koffiezetapparaat- of automaat, is ook de afstelling hiervan vaak cruciaal. Dit is vooral het geval wanneer je een espressomachine hebt, maar geldt eigenlijk voor alle koffie. Meestal wordt er gedacht dat een espresso zo bitter mogelijk hoort te zijn, maar dat is niet helemaal waar. Het hoort eigenlijk eerder fris en een beetje zoet te smaken. Let hier dus extra goed op wanneer je kiest voor deze specifieke soort koffie.

#4: Koffie is te fijn gemalen
Mocht je hele bittere koffie zetten met als oorzaak dat deze te fijn gemalen wordt, dan kun je er op zich makkelijk achter komen of dit daadwerkelijk je probleem is. Het beste doe je dit door steeds een beetje af te wisselen met de standen op je koffiemolen, net zolang totdat je een betere smaak krijgt. Het kan dan weliswaar even duren, maar vaak blijkt dit wel de reden te zijn dat koffie vrij bitter smaakt. Mensen malen deze al vrij snel veel te fijn, en het valt niet te ontkennen dat de smaak daardoor erg verbitterd.

#5: Het water is te heet
Dit klinkt misschien raar, maar te heet water zorgt voor erg bittere koffie. Op sommige apparaten laten mensen het water eerst helemaal koken voordat ze beginnen met het maken van de koffie zelf. Daardoor verbrandt deze als het ware, en komen er smaken vrij die heel erg bitter worden. Let er daarom goed op dat je zoveel mogelijk de ideale temperatuur aan probeert te houden, deze ligt tussen de 92 en 94 graden. Mocht je last hebben van erg bittere koffie, dan is het dus goed om de temperatuur even goed te controleren voordat je de volgende lading gaat zetten.

Tips om bittere koffie te voorkomen

De beste tip om bittere koffie te kunnen voorkomen is dus om naar alle bovenstaande zaken te kijken. Wanneer je hier al langer last van hebt, is het goed om alle punten die worden genoemd na te gaan. De kans is erg groot dat je erachter gaat komen dat het aan een van deze zaken ligt. Weet je het echter nog steeds niet te vinden nadat je alle bovenstaande punten hebt gecontroleerd? Dan kan het zijn dat je een apparaat hebt wat aan vervanging toe is, of moet nadenken over een hele nieuwe soort koffie om te gaan kopen, omdat je huidige merk kwalitatief tekort schiet.

Nooit meer een bitter bakkie

Op deze manier moet het mogelijk zijn om nooit meer een bitter bakkie te zetten. Veel koffiedrinkers kennen zelfs nauwelijks de smaak van hoe een goed kopje koffie echt hoort te zijn, omdat ze gewend zijn dat het bitter is. Bedenkt je echter dat dit niet normaal is, en kwalitatief hoogstaande koffie een veel vollere, zoetere, en wat notige smaak hoort te hebben.