Categorieën

Service

Waterwegregio vraagt 23 miljoen uit pot 'Regio Deals'

Waterwegregio vraagt 23 miljoen uit pot 'Regio Deals'
Nieuws

Waterwegregio vraagt 23 miljoen uit pot 'Regio Deals'

  • Redactie
  • 01-11-2023
  • Nieuws
Waterwegregio vraagt 23 miljoen uit pot 'Regio Deals'

Waterwegregio in de takels; foto: Ted Konings

VLAARDINGEN - Rotterdam, Vlaardingen, Maassluis en Schiedam vragen gezamenlijk een bijdrage van 23 miljoen euro aan voor de verbetering van de kwaliteit van leven, wonen en werken in de vier gemeenten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft geld beschikbaar uit de pot van de ‘Regio Deals’. In een vijfde ronde kan BZK € 384,6 miljoen verdelen.

Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is het belangrijk dat de vier steden samenwerken. “Sociaal-maatschappelijke problemen trekken zich niks aan van gemeentegrenzen.”

De aanpak van de vier steden bestaat uit drie pijlers die onderling samenhangen: verbetering van de leefbaarheid in de wijken, duurzame werkgelegenheid en duurzaam wonen. Als voorbeelden van deze aanpak noemen de gemeenten ‘het ondersteunen van ideeën van bewoners in de pilots bewonersdeals tot het bevorderen van Huizen van de Wijk, het verbinden van beroepsopleidingen met de wijk en het creëren van mogelijkheden voor duurzame bedrijvigheid’. 

Naar verwachting is er aan het begin van de lente volgend jaar duidelijkheid of de ‘Regio Deal’ is toegekend. Niet alleen de overheid steunt, ook publieke en private partijen dragen bij. De Waterwegregio diende maandag een aanvraag in onder de titel 'Alle hens aan dek in de Waterwegregio!'. "De aanvraag is vooralsnog gebaseerd op een projectenportfolio van maximaal € 46 miljoen. Het rijk vereist cofinanciering van minimaal vijftig procent, waarvoor de gemeenten (€ 22 miljoen) en betrokken partners (€ 1 miljoen) zorg zullen dragen. De Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga is voorzitter voor de raad die de 'Regio Deal' in goede banen moet gaan leiden.