Categorieën

Service

Wereldrecordpoging Molen Aeolus

Wereldrecordpoging Molen Aeolus
Uit

Wereldrecordpoging Molen Aeolus

  • Redactie
  • 06-04-2022
  • Uit
Wereldrecordpoging Molen Aeolus
VLAARDINGEN - Molen Aeolus doet mee met de wereldrecordpoging van het Gilde Vrijwillige Molenaars op zaterdag 9 april. Op zaterdag 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur willen de molenaars die zijn aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars een recordpoging doen om alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien. Vrijwillig molenaar en gilde lid Pekah Kleingeld doet met korenmolen Aeolus aan de Kortedijk in Vlaardingen mee met deze wereldrecordpoging. De recordpoging heeft als doel het ambacht van molenaar bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten en meer vrijwilligers te werven om alle molens ook in de toekomst draaiend te houden. Iedereen is op deze dag van 11.00 tot 12.00 uur welkom op de draaiende molen waar molenaars bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen. 

Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaar haar 50-jarig jubileum en heeft daarom het jaar 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar. In 2022 is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1.500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1.200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. 

In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich op de opleiding van wind- en watermolenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden.