Categorieën

Service

Wethouder hoeft van ‘eigen partijen’ niet te verhuizen naar Vlaardingen

Wethouder hoeft van ‘eigen partijen’ niet te verhuizen naar Vlaardingen
Politiek

Wethouder hoeft van ‘eigen partijen’ niet te verhuizen naar Vlaardingen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 12-05-2023
  • Politiek
Wethouder hoeft van ‘eigen partijen’ niet te verhuizen naar Vlaardingen
VLAARDINGEN – Wethouder Arnoud Proos kan voorlopig nog in Barendrecht blijven wonen. Dat is de uitkomst van het debat en de stemming over de woonplaatsvereiste ofwel verhuisplicht van Proos die gisteren in de gemeenteraad plaatsvond. De coalitiepartijen ChristenUnie/SGP, VVD, D66, VV2000/Leefbaar Vlaardingen, CDA en GroenLinks stemden voor een ontheffing en de volledige oppositie stemde tegen.

Arnoud Proos was eerder wethouder in Barendrecht en kreeg ook daar al een ontheffing van zijn verhuisplicht; hij woonde toen in Bodegraven waar hij al eens op de kieslijst stond voor een plek in de gemeenteraad. Wie in de gemeenteraad wil moet wel wonen in de betreffende plaats. En voor een wethouder geldt dat eigenlijk ook, maar er kan op basis van bijzondere omstandigheden ontheffing worden verleend. 

Dat standpunten kunnen veranderen was jaren geleden al duidelijk waar het VV2000/Leefbaar Vlaardingen betreft; die waren ooit tegen een ontheffing maar eenmaal in het college, in 2018, was de partij in de praktijk voor ontheffing. Het debat gisteren was in ieder geval fel, er werd kwistig met Bijbelteksten gestrooid door voor en tegenstanders, en er werd scherp op de persoon gespeeld. Kortom, elke politieke truc werd aangewend om de standpunten te benadrukken. De stemverhoudingen lagen natuurlijk allang vast en er had veel tijd bespaard kunnen worden ‘gewoon’ te stemmen en niet te debatteren. Dat laatste lijkt vooral voor de bühne te zijn want het gebeurt vrijwel nooit dat partijen door de overtuigingskracht van elkaars argumenten ( laat staan feiten) van standpunt veranderen.

Inmiddels is er door de oppositie een brief gestuurd naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, met de vraag het raadsbesluit te vernietigen waarin ontheffing van de verhuisplicht wordt verleend. De minister zal dat naar verwachting niet doen. Of Arnoud Proos de komende drie jaar van zijn wethouderschap uit zal zitten in Barendrecht is echter ook niet zeker. Hij lijkt in ieder geval een 'abonnement' op ontheffingen te hebben.