Categorie├źn

Service

Wethouder stapt op om Hoekse Lijn

Wethouder stapt op om Hoekse Lijn
Nieuws

Wethouder stapt op om Hoekse Lijn

  • Redactie
  • 22-02-2018
  • Nieuws
Wethouder stapt op om Hoekse Lijn
VLAARDINGEN/REGIO – Het debacle rond de Hoekse Lijn kost de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg zijn baan. De gemeenteraad in Rotterdam debatteerde vandaag over een kritisch rapport van de raadscommissie Hoekse Lijn. Het ombouwen van de Hoekse Lijn van treintraject naar metrolijn valt negentig miljoen euro duurder uit dan gepland en zal zeker veertien maanden later dan gepland worden opgeleverd. De raad verweet Langenberg dat hij te laat en te slap heeft opgetreden. Ook informeerde hij de Rotterdamse volksvertegenwoordiging te laat. Rotterdam is de grote trekker van het project, en de wethouder politiek verantwoordelijk.

In december 2016 bleek al uit een controle dat de voorbereidingen voor de opbouw niet op schema lagen. Toch werd vastgehouden aan een ombouwperiode van vijf maanden. In februari wist Langenberg hier al van, maar hij informeerde de gemeenteraad pas in juni.
In oktober vorig jaar stuurde het college een brief aan de raad waarin wordt gesteld dat de metro op tijd zou gaan rijden/ Toen al wisten B&W van Rotterdam echter dat dit opnieuw onhaalbaar was. Daarmee zou de raad verkeerd zijn geïnformeerd.

"Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld, maar op sommige momenten had mijn reactie scherper kunnen zijn. Achteraf had ik kritischer moeten zijn", zei Langenberg in het debat over het debacle. “Uw onderzoekrapport trekt stevige conclusies die ik niet op alle fronten deel, maar waar ik als wethouder uiteindelijk en altijd wel verantwoordelijk voor ben. Daarom voel ik mij ook genoodzaakt mijn functie als wethouder van Rotterdam neer te leggen”, aldus Langenberg.