Categorieën

Service

Winkelhuren omhoog ondanks Coronacrisis

Winkelhuren omhoog ondanks Coronacrisis
Politiek

Winkelhuren omhoog ondanks Coronacrisis

  • Redactie
  • 25-05-2020
  • Politiek
Winkelhuren omhoog ondanks Coronacrisis
VLAARDINGEN - In Vlaardingen gaan, sowieso op het Liesveld, de winkelhuren ook nu weer flink omhoog. Dit terwijl de huurprijs voor de meeste horecaondernemers en winkeliers het allerbelangrijkste obstakel is voor het overleven van de Coronacrisis. Volgens Detailhandel Nederland lukt het de helft van de winkeliers helemaal niet afspraken te maken over de huurprijs. 

Politiek
Ook in Vlaardingen hebben veel ondernemers hun deuren moeten sluiten, of zijn nog steeds gesloten. De huren lopen echter wel door en worden ondanks de Coronacrisis gewoon verhoogd. ,,Een schandalige zaak'', aldus fractie Boers. ,,Hoe is het toch mogelijk dat je als vastgoedbeheerder een horecazaak, die óók nog eens verplicht dicht is en straks veel minder omzet kan gaan draaien in de 1,5 meter-samenleving, 'verrast' met een huurverhoging?''

De fractie Boers is van mening dat de politiek zich veel te afzijdig houdt en de regie moet pakken. Daarom vraagt de fractie het college om zich nu richting vastgoedeigenaren hard te maken voor de belangen van de ondernemers. Ook pleit fractie Boers opnieuw voor invoering van een leegstandsverordening waarmee leegstand kan worden bestreden. 

Rust bewaren
Brancheorganisaties voor winkelcentra en beleggers deden op 24 maart gezamenlijk een oproep aan alle retailers en winkelvastgoedeigenaren om de rust te bewaren en het gezond verstand te blijven gebruiken. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) steunde die oproep. 

Rechtszaak
Een gerenommeerd advocaat (AMS Advocaten) op het gebied van vastgoed- en het huurrecht stelt dat huurders mogelijk een beroep kunnen doen op de bepaling in het Burgerlijk Wetboek over onvoorziene omstandigheden. Huurders die de deuren hebben gesloten kunnen wellicht op behoorlijk wat clementie rekenen bij de rechter als de huurder zou voorstellen de pijn te delen.