Categorieën

Service

Word jij ook energiecoach?

Word jij ook energiecoach?
Wonen

Word jij ook energiecoach?

  • Redactie
  • 25-01-2024
  • Wonen
Word jij ook energiecoach?

VLAARDINGEN - Wij, de energiecoaches van Vlaardingen, zoeken collega’s. Vrijwilligers, die samen met ons de energierekening van Vlaardingers omlaag brengen. Stichting Energiebank Vlaardingen is een burgerinitiatief. Onze missie is om blijvend de energierekening van Vlaardingers te verlagen. Door het slimmer omgaan met energie en het aanbrengen van energiebesparende middelen verlagen we de kosten van een huishouden. Daarnaast wil de Energiebank bijdragen aan duurzaamheid in Vlaardingen.

We zoeken tientallen collega’s. Want er ligt een gigantische uitdaging: het verlagen van de energierekening van Vlaardingers. Vooral van die stadsgenoten bij wie het een beetje druk in het hoofd is omdat ze nog zoveel andere dingen aan hun hoofd hebben. De mensen dus die van weinig rond moeten komen.

Wij, als energiecoaches van Vlaardingen, gaan eens rustig met deze mensen zitten. Als ze ons hebben uitgenodigd natuurlijk; wij dringen niemand iets op. Maar goed, we hebben een aanbod dat je bijna niet kunt weerstaan. We gaan namelijk samen met hen minutieus door de energierekening. Hoe krijgen we die omlaag, welke kier moet dicht, welke gewoonte kun je veranderen, welk apparaat staat energie te verslinden? Dat soort vragen. Als je niet zo’n cursus gehad had als wij zou je niet kunnen bedenken op hoeveel manieren je energierekening - volstrekt onnodig vaak - zo op kan laten lopen.

Altijd, altijd, is het een optelsom van dingen. Dat maakt het werk van de energiecoach ook zo leuk. Vind ze maar! En nog leuker natuurlijk als de mensen in het huishouden dat je coacht je aanbevelingen ook overnemen. Ja, dat doe je niet door te drammen, kunnen we je uit ervaring vertellen. Daar komt wel wat tact bij kijken.

En zoals het een optelsom is van dingen die de energierekening omlaag brengen, zo is het een optelsom van lage energierekeningen die de Vlaardingse bijdrage aan de energietransitie bepaalt. Daarom is het werk dat je doet als energiecoach ook in ieders belang. Je doet het voor je klanten èn voor de maatschappij. Om die reden kan Stichting Energiebank Vlaardingen ervoor zorgen dat jij je werk kunt doen voor de mensen die dat zo hard nodig hebben.

Om teleurstellingen te voorkomen, energiecoach zijn is vrijwilligerswerk. Je doet het omdat je het leuk vindt om mensen te helpen, om dingen samen te doen met anderen, om samen resultaten te vieren. Er is wel een geldelijke vergoeding, maar die gaat eigenlijk alleen over onkosten. De echte beloning zit in andere dingen.

Kan iedereen dit? Je hoeft niet perse technisch te zijn, hoewel dat helpt. Belangrijker is dat je gevoel hebt voor sociale verhoudingen – je komt immers bij mensen achter de voordeur en dat vereist respect. Overigens, als je je er ongemakkelijk bij voelt, ga je gewoon met z’n tweeën. Tenslotte, ook belangrijk, moet je een zelfstarter zijn. Er is geen enkele baas die je aanstuurt. Je bepaalt zelf wanneer je waar op bezoek gaat. Waarbij je goed meekijkt of we met z’n allen de klus klaren.

Zin in deze uitdaging? Je bent zeer welkom!

Ben je na het lezen van dit bericht enthousiast geworden en wil je je tijd en energie – laten we zeggen minstens een halve dag per week - inzetten als vrijwilliger voor Energiebank Vlaardingen? Neem dan contact op met Gerard Prot. Hij is energiecoach èn bestuurslid van de stichting Energiebank Vlaardingen. Hij kan al je vragen beantwoorden. Bel tijdens kantooruren: 06 - 4572 4929. Of mail [email protected].

Energiebank Vlaardingen

,

Meer over Energiebank Vlaardingen →