Categorieën

Service

Zeg ken jij de mosselman?

Zeg ken jij de mosselman?
Nieuws

Zeg ken jij de mosselman?

  • Dick van der Pijl
  • 15-08-2021
  • Nieuws
Zeg ken jij de mosselman?
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Door het hele coronagebeuren is de wereld behoorlijk veranderd. Vakantie in eigen land is ineens veel populairder geworden. Dat geldt niet alleen voor Nederlanders die veel meer van hun eigen land ontdekken. Ook in Engeland brengen de meeste mensen hun vakantie door aan de Engelse kust waar de prijzen van onroerend goed de pan uit rijzen omdat iedereen zijn of haar woning via Airbnb te huur aanbieden.  

In Frankrijk is het hetzelfde liedje. Door alle coronabeperkingen hebben we zelf ook besloten gewoon in Frankrijk te blijven en hebben we een weekje een huis gehuurd bij zee. Limoges ligt ongeveer drie uur rijden van de kust dus het was geen lange reis. Het huis ligt in Chatelaillon op één minuut lopen van de boulevard van dat stadje dus werkelijk super. Ook de direkte omgeving is super want slechts op tien kilometer van  het mooie havenstadje La Rochelle. Een echte aanrader voor iedereen die eens in de buurt is.  

En natuurlijk de twee bekende eilanden vlakbij : Ile de Ré en Ile d’Oleron en fort Boyard. De verschillen tussen de twee eilanden zijn groot. Het eerste eiland heeft vele leuke stadjes en is eigenlijk erg luxe en duur. Het tweede eiland ligt enkele tientallen kilometers zuidelijker en heeft  de mooiste stranden die je kunt voorstellen vooral aan de noordzijde.

Op het vasteland voor het Ile d’Oleron zijn veel oesterkwekerijen  en niet alléén de oesters zijn verrukkelijk. Ook de mosselen zijn niet te versmaden. Een echte specialiteit is de ‘éclade de moules’. De mosselen worden dicht tegen elkaar aan op een plank gelegd op een bed met dennennaalden. Vervolgens worden ze ook nog bedekt met dennennaalden. Daarna worden de dennennaalden aangestoken en heb je op je tafel een kleine vuurzee. Dit heb ik een keer gezien op een terras. Bij het restaurant waar wij gegeten hebben, werden een stuk of vijf met mosselen gevulde planken in een soort bbq-oven gegaard in een dikke laag dennennaalden dat brandde als de hel. De mosselen zijn makkelijk te openen wanneer ze gaar zijn en zijn dan heerlijk sappig met een zachte rooksmaak. Je krijgt er wel zwarte vingers van maar het is méér dan de moeite waard. Smullen en  een schitterend schouwspel. Wat wil je nog meer.

De mosselman komt dus niet alleen uit Scheveningen !

Dick van der Pijl