Categorieën

Service

Cora Vlug: Een dag met een gouden randje

Cora Vlug: Een dag met een gouden randje
Nieuws

Cora Vlug: Een dag met een gouden randje

  • Cora Vlug
  • 03-12-2023
  • Nieuws
Cora Vlug: Een dag met een gouden randje

VLAARDINGEN/DOYLESTOWN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten).

Zoals ik al vaker heb geschreven, is hier in de loop van 23 jaren een Nederlandse vriendinnengroep ontstaan. We zoeken niet, maar we lopen elkaar toevallig tegen het lijf. Soms vertrekt er één en soms komt er één bij. De Dutchmeiden zijn momenteel met elf. Koffiekletsen, dagje uit, wandelen, filmpje, uit eten en natuurlijk ook soms een Nederlandse traditie in ere houden. De Sarah traditie die we al jaren vieren. En niet alleen voor een 50e verjaardag maar ook bij 60 en ouder maken we er een extra feestje van. Elke mijlpaal met een nulletje krijgt extra aandacht. Natuurlijk wordt de tuin versierd met een Sarah of een grote cadeaudoos met een strik, slingers, borden met toepasselijke spreuken zowel in het Nederlands als het Engels.

Dit keer was Ingrid aan de beurt. Ze werd 50, dus echt een Sarah gezien. Voor een +0 verjaardag tasten we altijd wat dieper in de beurs en verzinnen we een bijzonder cadeau. Het idee voor een rondvlucht boven Bucks County kreeg de meeste stemmen. Het vliegveld is eigendom van één van de Dutchmeiden, dus zij kan wel wat regelen voor een onvergetelijk verjaardagscadeau. Na wat heen en weer geregel had Ingrid haar datum voor de rondvlucht in een 4 persoons Cessna vliegtuigje. Ze kon dus nog twee personen uitnodigen om mee te gaan. Dat viel niet mee. Familie kon niet/ durfde niet/ wilde niet. Vriendinnen hadden andere plannen/ durfden niet/ wilden misschien wel maar toch liever niet. Nou, ik wilde best. Dus komen we samen aan bij het vliegveld, waar onze piloot al op ons staat te wachten en hij stelt zich voor, Tom. Het is vier uur in de middag, de zon schijnt. De wind die vandaag over Bucks County blies is gelukkig een beetje gaan liggen. Tom waarschuwt nog wel dat het misschien een beetje “bumpy” wordt. Daar kunnen we wel tegen, zeggen we stoer. We lopen naar één van de tientallen vliegtuigjes die geparkeerd staan. Tom opent de deurtjes voor ons om in te stappen. M’n knieën knikken heel even. Het interieur doet me denken aan de 2CV Lelijke Eend die wij hadden in de jaren ’70. Ook de deuren en raampjes hebben veel weg van deze klassieke automobiel. Het enige verschil is dat de raampjes niet naar buiten openklappen, maar het schuifraampjes zijn. Terwijl deze gedachten door m’n hoofd gaan probeer ik m’n linker heup, rechterheup en alles wat ertussen zit, door de pilootdeur op de achterbank te proppen. Het feestvarken mag natuurlijk voorin zitten. Na wat uitleg over het vliegtuigje is het de hoogste tijd om te vertrekken. Riemen vast, koptelefoon met microfoontje op en de propellers draaien.

Daar gaan we dan. Leuk om alle bekende plekjes van Doylestown en omgeving van bovenaf te ontdekken. We gaan richting de imposante Delaware Rivier. Beroemd om de oversteek door George Washington in 1776, tijdens de Amerikaanse Revolutie. Van bovenaf besef je pas hoe machtig deze bijna 500 kilometer lange rivier is. De wind is gaan liggen, de vlucht is relaxed. De herfstkleuren zijn adembenemend in de late middagzon. We “pruttelen” verder over Bucks County’s landschap. Zoveel bomen, zoveel bos. Achter ons zien we in de verte een glimp van de Philadelphia skyline. We vliegen in Noordelijke richting, waar heel langzaam en piepklein de skyline van New York City tevoorschijn komt. We blijven rechtdoor “pruttelen” en we beseffen ons dan opeens dat we onderweg zijn naar NYC. We gaan een rondje boven Manhattan!!!! Wat een schitterende belevenis. We zien de beroemde skyline steeds dichterbij komen. De stad schittert in de zon. We vliegen laag over de Hudson rivier en kunnen de wolkenkrabbers bijna aanraken. Freedom Tower, Central Park, de wirwar van gele taxi’s, Empire State building, Yankee Stadium in the Bronx en noem het allemaal maar op. Het is boven ons druk met helikopters en vliegtuigjes. We blijven boven de Hudson rivier vliegen. Rechts alle drukte van the City that never sleeps en links de natuur van New Jersey. Tom vliegt tot aan de Tappan Zee Bridge en zet met een 180 graden bocht de terugweg in. We zien Ellis Island en maken twee rondjes om het Vrijheidsbeeld, zo dichtbij dat we haar hand bijna kunnen schudden, Bonjour madame. De zon staat al laag aan de horizon en creëert een prachtige oranje lucht. De vele bosgebieden die Bucks County rijk is schitteren goud en oranje in de ondergaande zon. Zo komen we weer voor het donker wordt veilig aan de grond in Doylestown. Dit was weer een dag met een Gouden randje.