Categorieën

Service

Zeventig vluchtelingen volgende week in Vlaardingen

Zeventig vluchtelingen volgende week in Vlaardingen
Nieuws

Zeventig vluchtelingen volgende week in Vlaardingen

  • Redactie
  • 22-10-2021
  • Nieuws
Zeventig vluchtelingen volgende week in Vlaardingen
VLAARDINGEN - Naar verwachting zijn vanaf volgende week donderdag, 28 oktober, zeventig vluchtelingen acht weken te gast in Vlaardingen. Zij worden opgevangen in een hotelschip in de Buitenhaven aan de Oosthavenkade (tegenover de Pelmolen). 

De afgelopen dagen heeft de gemeente de handen uit de mouwen gestoken om de opvang mogelijk te maken. Er zijn gesprekken gevoerd met de rederij die het hotelschip kan leveren en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Met het COA is ook een bestuursovereenkomst gesloten om de gemaakte afspraken, waaronder de voorwaarden die de gemeenteraad heeft gesteld, vast te leggen.

Locatie
De gemeente had als locatie voor het hotelschip de Buitenhaven aan de Oosthavenkade (de plek tegenover de Pelmolen) op het oog. Deze locatie is na uitgebreid onderzoek ook door de rederij als beste plek bestempeld voor het hotelschip. Volgens de laatste informatie meert de rederij het schip aanstaande zondag, 24 oktober, op deze locatie aan. 

Voorbereidingen
De komst van het schip op zondag, betekent niet dat deze dezelfde dag al gereed is voor de opvang. Het COA treft hierna samen met de gemeente voorbereidingen om de opvang mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van bemanning/beveiliging, stroomvoorziening, medische zorg en maaltijdverzorging. Ook maken het COA, de veiligheidsdiensten en de gemeente afspraken over taakverdeling en verantwoordelijkheden om de overlast voor de omgeving te voorkomen. De verwachting is nu dat de vluchtelingen op donderdag 28 oktober hun intrek kunnen nemen in het schip.

Samenstelling groep
Welke vluchtelingen Vlaardingen precies mag verwelkomen is nog niet duidelijk. Dat is namelijk afhankelijk van de instroom bij het COA. Het gaat in ieder geval om vluchtelingen (en geen statushouders) die niet uit veilige landen komen. Dit is conform de voorwaarden die de gemeenteraad aan het college mee heeft gegeven in de aangenomen motie van donderdag 14 oktober. 

Inloopbijeenkomst
De gemeente organiseert samen met het COA een inloopbijeenkomst om omwonenden en ondernemers te informeren. Omwonenden hebben hiervoor vandaag een persoonlijke uitnodiging ontvangen via een bewonersbrief.