Categorieën

Service

Zilver bij NK petanque voor Vlaardings koppel

Zilver bij NK petanque voor Vlaardings koppel
Sport

Zilver bij NK petanque voor Vlaardings koppel

  • Redactie
  • 24-04-2024
  • Sport
Zilver bij NK petanque voor Vlaardings koppel

JEU DE BOULES - Regelmatig leest u over de Nationale Petanque Competitie van het eerste team van de Jeu de boules club Vlaardingen. Maar er worden ook nationale kampioenschappen gespeeld in verschillende disciplines. In één daarvan speelde ons eigen Ria Bronsema, oud kampioen precisie schieten en oud lid van het Nederlands team, met haar oude teamgenoot van het Nederlands team Katy Bosch, beide bekende namen in de Nederlandse petanque wereld, en dat deden ze niet onverdienstelijk zoals u verder kunt lezen.

Het afgelopen weekend, op 20 en 21 april, vond het Nederlands Kampioenschap Doubletten plaats in Apeldoorn, gehost door de jeu de boules vereniging 'Het Zwijntje'. Met een mix van nostalgie en vastberadenheid te gaan strijden voor de titel begaven Ria en Katy zich naar de terreinen van Het Zwijntje. Het weer leek echter niet mee te werken, met regen en een gure wind die het spel dreigde te verstoren. Maar onverschrokken begonnen ze toch aan de uitdaging die voor hen lag.

Gedurende de eerste dag werden in totaal vijf spannende wedstrijden gespeeld, met 28 teams uit het hele land die streden om de titel. Het Zwitserse systeem werd toegepast, wat betekende dat elke partij na een uur spelen moet worden beëindigd. Na vijftig minuten kinkt er een signaal dat de partij na het werpen van de laatste boule moet worden beëindigd, behalve als de stand op dat moment gelijk is. Dan wordt er één of twee mènes (rondes) aan toegevoegd. Elke wedstrijd werd dus onder tijdsdruk gespeeld, iets wat in andere competities niet voorkomt..

Na enkele ups en downs op de eerste dag van het toernooi waarbij ze dan weer buiten op een moeilijk te bespelen veld, dan weer binnen in het boulodrome moesten spelen, slaagden Ria en Katy erin om zich als tweede te kwalificeren voor de volgende dag. Een prestatie om trots op te zijn, gezien de sterke concurrentie.

Op zondag werd in de middag de twee halve finales en de finale gespeeld die pas eindigen bij het behalen van de dertien punten. Ria en Katy moesten het opnemen tegen de nummer drie, Jolanda Visser en Lizette Heuvel. Ondanks dat het in deze partij niet ging zoals ze wilden en de wedstrijd gelijk op liep tot 7 – 7 wisten Ria en Katy zich te herpakken en wonnen de partij met 13 – 9. In de finale moesten ze weer strijden tegen hun bekende rivalen Josefien Koogje en Sandy Rikkers waar tegen ze op de eerste dag ook al hadden gespeeld en verloren.

Ondanks een lange en intense strijd van twee uur, moesten Ria en Katy uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats in de finale. Maar dit deed niets af aan het gevoel van trots en voldoening over hun prestatie gedurende het hele toernooi.

Voor de Jeu de boules club Vlaardingen, en voor petanque liefhebbers overal, is het duidelijk dat Ria Bronsema en Katy Bosch een combinatie vormen waarmee rekening moet worden gehouden het veld. Hun indrukwekkende optreden op het NK Doubletten in Apeldoorn, die uitmondde in een prachtige tweede plaats, zal nog lang worden herinnerd door hun spelinzicht, vaardigheid en teamgeest.