Categorieën

Service

Zin op Zondag met Klaas Driebergen: ‘Bommel en de Bijbel’

Zin op Zondag met Klaas Driebergen: ‘Bommel en de Bijbel’
Uit

Zin op Zondag met Klaas Driebergen: ‘Bommel en de Bijbel’

  • Redactie
  • 04-01-2023
  • Uit
Zin op Zondag met Klaas Driebergen: ‘Bommel en de Bijbel’
VLAARDINGEN - Marten Toonder nam in de verhalen over Olivier B. Bommel mens en maatschappij onder de loep. Klaas Driebergen, liefhebber en expert, komt op zondagmiddag 15 januari naar De Windwijzer om ons meer te vertellen over welke spiegel ons wordt voorgehouden door de Heer van Stand, Bommel, als het gaat om de Nederlandse volksaard en het christelijke aspect daarvan.

Schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) portretteerde in zijn verhalen Olivier B. Bommel en Tom Poes met een grote knipoog de Nederlandse samenleving. Het is daarom niet verbazend dat hij zich daarin ook bezig heeft gehouden met het christendom, en in het bijzonder het Hollandse calvinisme. Ook de Bijbel was een inspiratiebron voor de Bommelverhalen: Toonder putte daaruit voor verhaalmotieven, maar ontleende ook woorden en uitdrukkingen aan de oude Statenvertaling.

Tijdens Zin op Zondag op 15 januari aanstaande gaat Klaas Driebergen in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en christendom aankeek. Hij geeft interessante en leuke voorbeelden van hoe dit doorwerkte in zijn verhalen. Dit alles wordt geïllustreerd met videofragmenten en afbeeldingen uit de Bommelverhalen. Klaas Driebergen is schrijver en uitgever van een tiental boeken rondom het werk van Marten Toonder. Het boek Bommel en Bijbel (2012) is een bewerking van de scriptie waarmee hij afstudeerde als neerlandicus.

Zin op Zondag is van 15.00 tot 16.00 uur in de Windwijzer aan de Schiedamseweg 95 in Vlaardingen. De bijeenkomsten zijn gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. Je bent van harte uitgenodigd voor deze boeiende middag.

De Windwijzer

Schiedamseweg 95, Vlaardingen

Meer over De Windwijzer →