Categorie├źn

Service

Zingen, kunst, vriendschap, lerares Frans

Zingen, kunst, vriendschap, lerares Frans
Nieuws

Zingen, kunst, vriendschap, lerares Frans

  • Marijke Persijn
  • 23-10-2022
  • Nieuws
Zingen, kunst, vriendschap, lerares Frans
VLAARDINGEN/BELGIË - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Vorige keer vertelde ik dat Eric en ik naar de Opera van Luik zouden gaan om daar te genieten van Jodie Devos in de rol van Lakmé  in de gelijknamige opera van Delibes. Dat is een geweldige belevenis geweest! Gisteravond reden we met onze opera-minnende vrienden Ineke en Ger naar de theaterzaal van Barvaux om opnieuw naar Jodie Devos te luisteren. Ze werkte samen met de fantastische klarinettist Pierre Xhonneux en de geweldige pianist Patrick Leterme. Drie jonge mensen. Drie grote talenten die hun publiek van begin tot eind wisten te boeien en te ontroeren.

In dezelfde zaal zat ik een tijdje terug, toen het Cultureel Centrum van Barvaux het aanbod van Theater en Concerten én van hun Ateliers (cursussen) presenteerde. Mijn Chant Collectif werd kort aangestipt met een enorme foto van mij. Eric had echt een leuk plaatje  van me gemaakt, maar er kwamen maar twee inschrijvingen en dus ging ook dit keer deze zangcursus niet door. Op zich niet erg voor mij, want ik heb het veel te druk en de brug bij Hotton is nog steeds niet klaar, dus ik moet er voor omrijden door het donkere bos.  Maar toch …

Inmiddels heb ik opnieuw het Ave Maria van Bashar Farjo ingezongen in de Eglise des Capucins. Eric was er dit keer bij, wat ik prettig vond. Mijn zang staat nu op een video van het enorme Mariabeeld in Harissa in Libanon. Naast de kerk in Ciney stonden de bomen in felgele herfstkleuren in de zon te schitteren.

Ooit studeerde ik een paar maanden Frans aan de universiteit van Utrecht. Na één week gingen alle lessen in het Frans en moest ik afhaken. Ik ben echter altijd van de taal blijven houden. Het gaat er nu op lijken dat ik toch nog Franse les ga geven! In november zal ik wekelijks een lieve, oude dame uit Tsjetsjenië gaan begeleiden in het Vluchtelingencentrum te Melreux. Wat later zal ik ook les gaan geven aan de Débutants (beginners) in Hotton, waar ik nu zelf lessen volg. Een leuke, nieuwe ontwikkeling is dat mijn twee leraren Roland en Jean-Louis en ik een muzikaal trio gaan vormen. We zingen alle drie. Roland speelt bovendien gitaar. Ons eerste project is het lied 'Pensée des morts' op tekst van de dichter Lamartine en op muziek gezet en uitgevoerd door Brassens. We hadden dit lied op Toussaint (Allerheiligen, op 1 november) ten gehore willen brengen, maar dan hebben we vakantie. Het zal dus wat later worden.

Inmiddels heb ik met Oxfam afgesproken dat ik tijdens hun Ontbijt op 11 november zal zingen. Ze hebben een voorkeur voor Franse Chansons. Lastig dat het de komende twee weken herfstvakantie is. Het is daardoor moeilijk om begeleiding te regelen of met iemand te repeteren. Zeker, omdat Eric en ik een ronde door Nederland gaan afleggen langs familie en vrienden. We hebben weer goede oppassers gevonden!

Morgen een koorrepetitie van mijn Dameskoor en daarna een weekje vrij. We hebben het razend druk. Omdat we van gemengd koor in een dameskoor zijn veranderd, moeten we een heel nieuw kerstrepertoire instuderen. Bovendien treden we al op 8 december op in een Home (Verzorgingshuis) in Amonines en op 11 december geven we al ons Kerstconcert in de kerk van La Roche.

Eric heeft van elk koorlid en van mij een mooie foto gemaakt en die in twee  aantrekkelijke ontwerpen geplaatst. Na een Braingym-oefening hebben we gestemd. Ook hebben we toen besloten de naam van het koor te veranderen. Ons jongste koorlid Elodie heeft een aansprekend en speels logo ontworpen.

Tot slot vermeld ik graag nog de naam en expositie van Eddy Demeurisse. Hij is een Vlaming die al dertig jaar in Wallonië woont. Ik leerde hem in Hotton kennen, toen we ons voorbereidden op het 'verhalen vertellen' in Ny. Eddy blijkt een heel creatief en kunstzinnig mens te zijn. Eric en ik zijn afgelopen donderdag naar zijn expositie in Marcourt geweest, waar we genoten hebben van zijn heel verschillende kunstwerken. Boeiend dat één mens zulke verschillende technieken gebruikt. Heerlijk dat zijn kunst zo kleurrijk is.

A la prochaine,

Marijke Persijn