Categorie├źn

Service

Zorgcentra zuchten onder Corona, maar krijgen iets meer lucht

Zorgcentra zuchten onder Corona, maar krijgen iets meer lucht
Gezond

Zorgcentra zuchten onder Corona, maar krijgen iets meer lucht

  • Redactie
  • 20-05-2020
  • Gezond
Zorgcentra zuchten onder Corona, maar krijgen iets meer lucht

Mooi moment via het bezoekraam van Drie Maas Stede; foto: Argos Zorggroep

VLAARDINGEN – De zorgcentra voor met name ouderen blijken inderdaad de grote brandpunten van de Coronacrisis in Nederland. Bij meer dan 7900 bewoners van verpleeghuizen is het virus vastgesteld. Van hen zijn meer dan 2500 mensen overleden.

Maar ook de gehandicaptenzorg kreeg het fors te verduren. Daar zijn bijna elfhonderd bewoners besmet geraakt, van wie 220 mensen zijn overleden.

Dit schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Desondanks kondigde de minister gisteravond in de persconferentie met premier Mark Rutte aan dat de beperkingen voor het bezoek in de ouderencentra de komende weken geleidelijk zullen worden omgeheven.

Selene Verdouw, woordvoerster van Argos Zorggroep reageert opgetogen. “We zijn erg blij dat er zicht is op verruiming van de bezoekstop en het herstarten van de dagbestedingen.”

Voorzichtigheid blijft volgens haar – en De Jonge – geboden. “Het is een verraderlijk virus en we werken met een kwetsbare doelgroep. We blijven dus de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Wij werken hard aan plannen om bezoek in onze huizen verantwoord mogelijk te maken en de dagbesteding op te starten. De komende weken zal duidelijk worden hoe dit eruit komt te zien.”

Behalve de 7900 bewezen besmettingen zijn in verpleeghuizen ook 4550 ‘verdachte’ gevallen geconstateerd, zo maakte de minister vanmorgen bekend. Het gaat hier om mensen die waarschijnlijk het virus onder de leden hebben maar bij wie dat niet is bevestigd. In de gehandicaptenzorg gaat het dan om twaalfhonderd verdachte gevallen. De cijfers zijn verzameld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De Jonge stelt dat zeven procent van de bewoners van zorgcentra bewezen het Coronavirus heeft opgelopen. Ruim twee procent van de bewoners is overleden. De minister stelt dat ‘ongeveer de helft van de mensen die besmet raken, weer herstelt’.

Twee op de vijf verpleeghuizen in Nederland hebben te maken gehad met een of meer Coronagevallen. In totaal is het virus op 982 locaties vastgesteld.

In de gehandicaptenzorg is op 307 locaties is minstens een besmetting geweest. Dat is ongeveer twaalf procent van het totaal. Ook in de gehandicaptenzorg nemen het aantal nieuwe besmettingen en het aantal sterfgevallen af.

Momenteel zijn de ontwikkelingen gunstig, aldus De Jonge. Het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen neemt al enkele weken af. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat in de week van 4 mei ongeveer 1170 mensen die langdurige zorg ontvingen zijn overleden; dat zijn er 250 minder dan de week daarvoor. In deze cijfers zijn ook de mensen die thuis zorg ontvangen inbegrepen.

Volgens het CBS is het aantal sterfgevallen nu te vergelijken met die in de eerste tien weken van het jaar, dus voor het uitbreken van de Coronacrisis. Wel is het aantal nog iets hoger dan de afgelopen jaren te doen gebruikelijk in de maand mei.

In enkele regio's overlijden nog relatief meer ontvangers van langdurige zorg dan gebruikelijk. Dat is het geval in de regio Gooi en Vechtstreek, waar in de eerste volle week van mei vijftig procent meer sterfgevallen waren dan in de eerste tien weken van het jaar. Ook in en rond Rotterdam, Dordrecht en het noordoosten van Brabant lag het sterftecijfer hoger dan in 2019; hier is dat ongeveer een kwart.

Volgens Verdouw daalt ook het aantal besmettingen in de Argoshuizen. “Daar zijn we dankbaar voor.” Van een tekort aan beschermingsmiddelen, in een recente enquête nog door veel mensen onder het verzorgend en verplegend personeel in Nederland geconstateerd, is volgens haar bij Argos geen sprake.

De komende weken zal volgens Verdouw duidelijk worden hoe het verruimde bezoekregime eruit komt te zien. “Natuurlijk kan men nog steeds gebruikmaken van onze bezoekramen, post sturen en (beeld)bellen met bewoners. Met mensen in de thuissituatie onderhouden we telefonisch contact. Ook blijven we leuke activiteiten organiseren in de huizen. Zo is Moederdag gevierd met lekkers en verwennerij en met het mooie weer hebben we al genoten van veel concerten in onze tuinen.”

“We zijn er nog niet, maar we zien wel een lichtje aan het eind van de tunnel en daar zijn we erg blij mee”, aldus de Argos-woordvoerster.

Argos Zorggroep

Voorberghlaan 35, Schiedam

Meer over Argos Zorggroep →