Categorieën

Service

Pim van Vugt gaat voor Olympische droom

Pim van Vugt gaat voor Olympische droom
Nieuws

Pim van Vugt gaat voor Olympische droom

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 22-06-2018
  • Nieuws
Pim van Vugt gaat voor Olympische droom
VLAARDINGEN – Mark Huizinga (judo), Daniëlle de Bruijn (waterpolo) en Rudie Liebrechts (schaatsen). Zomaar wat Vlaardingse sporters die ooit meededen aan de Olympische Spelen, de één wat succesvoller dan de ander. Misschien voegt zich daar voor de Zomerspelen van 2020 in Tokyo een nieuwe Vlaardingse vedette bij: Pim van Vugt. Die kent u niet? Dat zou wel moeten, want Pim is met zijn zus Lisa in 2016 wereldkampioen  zeilen geworden in de RS500 klasse. Onlangs nog voer hij mee met de regatta van Medemblik, waar een groot deel van de wereldtop ‘act de presence’ geeft. Pim werd daar 13-e met één van de boten van het Nederlandse zeilteam, waar hij inmiddels deel van uitmaakt. Het doel is om met één of meerdere boten zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 en natuurlijk wil Pim daarbij zijn!

,,Vanaf januari dit jaar draai ik mee met het zogenaamde ‘High performance project’ waaraan zowel zeildames – als heren meedoen, in meerdere Olympische zeilklassen’’, vertelt Pim. ,,Ik doe dat in zogeheten ‘49-ers’. De vrouwen varen in de FX klasse en zij richten zich op het halen van goud. Voor ons is het belangrijk dat we ons in eerste instantie kwalificeren, en dus meedoen want wij moeten als mannen nog wel een ‘stapje maken’. Dat kwalificeren doe je door tweemaal bij de top 8 te eindigen bij een EK, een WK of een World Cup wedstrijd, of eenmaal in de top 3. Ieder teamlid zeilt vanaf 2017 fulltime, en we wisselen met elkaar af per boot: iedereen vaart met iedereen, en daar leer je van, maar ook kan de bond zo de sterkste combinaties ontdekken’’.  De eerstvolgende mogelijkheid voor Pim en de Nederlandse teams om zich ‘in de kijker’ te zeilen is in de zomer bij de ISAF wereldkampioenschappen in Aarhus (Denemarken).

,,In 2016, toen ik met mijn zus Lisa wereldkampioen werd, kwamen we niet uit het ‘niets’ opzetten hoor. In 2015 waren we al eens zesde geworden en het jaar daarop zat er gewoon veel mee, en dat moet je als zeiler hebben. We hadden de wind ‘goed door’ en andere zaken klopten ook''.

Voor nu is het voor Pim zeilen, zeilen en nog eens zeilen. Pim: ,,Zo’n 200 dagen per jaar, waarbij mijn studie Maritieme Techniek even stil staat. We zeilen nu overal, van Scheveningen tot Portugal en Spanje waar we met de Nederlandse teams vrijwel de hele winter geweest zijn. Binnenkort gaan we naar Duitsland en dan naar Denemarken voor het WK. Op de schaarse momenten dat ik niet met het Nederlands team bezig ben ga ik ook nog weleens met mijn ouders mee zeilen, en daar zit ook nog weleens een wedstrijd aan vast’’.

Het zeilen doet Pim van jongs af aan. Pim: ,,M'n ouders hebben een boot op het Grevelingenmeer, daar hebben we altijd gevaren en dat doen we nog steeds samen. Zelf heb ik op mijn 7e jaar een jaar zeilles gehad bij Watersportvereniging  De Bommeer, waar mijn vader nog steeds lid is. Daarna ben ik op les gegaan op het Grevelingenmeer bij verschillende watersportverenigingen.  Het zeilen zat er dus altijd wel in alleen daar komt nu ‘het spelletje’ bij. Ik ben eigenlijk wel een laatbloeier, waar mijn teamgenoten van jongs af aan meer met de wedstrijdsport bezig waren’’.

De Nederlandse mannen worden intensief gecoacht door bekende coaches/zeilers als Rick Peacock. ,,Dat is fantastisch, vervolgt Pim. ,,Die Britten weten precies hoe je deze boten, 49-ers, moet varen. Dit type is overigens de toekomst van de Olympische zeilsport’’.

Welke ambities heeft Pim, behalve meedoen aan de Olympische Zomerspelen. Ligt er bijvoorbeeld nog deelname aan de Volvo Ocean Race in het verschiet? ,,In 2016  hebben we met wat jongens van de bond de Brunel (nu in de race bij de Volvo Ocean Race) naar Lissabon gevaren, waar we zo’n 4 à 5 dagen over gedaan hebben. Dat was bijzonder, maar nu eerst mezelf richten op de ‘korte baan’. Als je goed bent in de 49-er klasse dan wil je overigens nog weleens gebeld worden voor een plek op zo’n schip bij bijvoorbeeld de America’s Cup of de Volvo Ocean Race, dus wie weet wat er nog komt. De Olympische droom staat nu op de eerste plaats, en daar wijkt alles voor. Als het straks lukt om ons te kwalificeren voor Tokyo 2020 dan begint het pas, en dan willen we zeker met z’n allen door. De top vaart dan nog wel 8 à 10 jaar door op dat niveau en dat avontuur willen we met elkaar aangaan’’, besluit Pim.