Theater roept op tot Burgerinitiatief

17-10-2014 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Wethouder Cees Oosterom herhaalde de plannen van het college nog maar eens voor de microfoon van Omroep Vlaardingen op donderdag 16 oktober. In een live uitzending vanuit De Oude Stoep, ’s avonds tussen negen en elf uur, vertelde hij dat de Stadsgehoorzaal zal worden omgevormd tot een centrum voor amateurgezelschappen, en ook zal het theater in zijn geheel of per zaal verhuurd kunnen worden. Hij voegde eraan toe dat er nog wel een plan van aanpak gemaakt moet worden.

Na de laatste berichten over het wegbezuinigen van de professionele theaterfunctie van de Stadsgehoorzaal barstte een storm los onder de Vlaardingse bevolking. Directeur Sandra Bruinsma van de Stadsgehoorzaal en haar medewerkers proberen zelf in deze tijd tegenwicht te geven aan de plannen van het college. Zij stelden eerder al dat er een verkeerde voorstelling van zaken wordt gegeven:

,,Het College van B&W belooft dat de Stadsgehoorzaal er altijd voor amateurgezelschappen zal zijn. Zij spelen nu zo’n 10 voorstellingen per jaar. Maar wie weet dan nog hoe de techniek van het theater werkt? Wie helpt om een lichtplan te maken? Om kaarten te verkopen? Om reclame te maken? Om 650 gasten in de pauze binnen 20 minuten van een drankje te voorzien? Er is straks namelijk geen organisatie meer en er zijn geen materialen om theater te maken’’.

Dat er niet alleen kosten vastzitten aan het openhouden van de Stadsgehoorzaal willen Sandra Bruinsma en haar team ook belichten: ,,De Stadsgehoorzaal doet het in vergelijking met andere theaters heel goed. Er is geen enkel theater van vergelijkbare grootte in Nederland dat het doet zonder subsidie van de gemeente. De Stadsgehoorzaal verdient € 1 miljoen aan horeca, kaartverkoop, commerciële verhuur, sponsors, fondsen en donaties. Die inkomsten groeien ieder jaar. Er is potentie! Inmiddels heeft de gemeente al € 1 miljoen bezuinigd op de subsidie van het theater. De Stadsgehoorzaal heeft die klap zelf opgevangen door nog efficiënter te ondernemen. Het aantal personeelsleden is bijvoorbeeld verkleind naar de minimale bezetting die nodig is om het theater te kunnen laten draaien. Samen met een team van 80 vrijwilligers en oproepkrachten is het theater, ondanks bezuinigingen, alleen maar gegroeid. De Stadsgehoorzaal is zes dagen in de week open. Met 228 activiteiten en 66.000 bezoekers per jaar. En met een groeiend aantal bezoekers, terwijl de landelijke trend eigenlijk afname van kaartverkoop is. Het gaat dus goed met de Stadsgehoorzaal!’’

,,Tal van onderzoeken wijzen uit dat het subsidiëren van theater zich terug betaalt. De podia in Vlaardingen zijn goed voor een opbrengst van € 2,9 miljoen winst voor de regio, de horeca en de cafés . Mensen wonen graag in een stad waar wat te doen is. Investeren als gemeente in theater betaalt zich dus terug. Dubbel en dwars. Voor de mensen die er wonen en voor de  bedrijven en ondernemers. Andere steden hebben dit allang door. Rotterdam en Amsterdam draaien hun bezuinigingen op kunst en cultuur terug. Omdat zij zien dat ze verliezen, omdat ze vinden dat subsidies zich terug verdienen voor hun stad.

Tenslotte doet Bruinsma een oproep om als burgers in actie te komen en zich nog eenmaal te laten horen: ,,Als de bezuinigingsplannen van het College van B&W doorgevoerd worden verdwijnt het theater uit Vlaardingen. Ook de Spookstad campagne in juli met 12.000 handtekeningen heeft niet geholpen. Kies Stadsgehoorzaal, kies theater. Spreek u uit. Start een burgerinitiatief, spreek in op 28 oktober in de gemeenteraadsvergadering. U bent de enige die nog verschil kan maken. Grootse plannen? Bel de Stadsgehoorzaal via 010 - 434 0399 of mail naar directie@stadsgehoorzaal.nl en we helpen u heel graag met alle informatie en middelen die we hebben’’.Gerelateerd